Arbetsrätt

Bättre att vara inhyrd hos Urban Outfitters

Klädbutiken Urban Outfitters har varit det senaste skräckexemplet på hur bemanningsbranschen tar över i arbetslivet. Nu nyanseras bilden.

Publicerad

De senaste veckorna har klädbutiken Urban Outfitters på fashionabla Biblioteksgatan i Stockholm valsat runt i pressen. För den som följer bemanningsbranschen är det återigen braskande rubriker om en arbetsgivare som sparkar alla anställda och därefter hyr in dem i stället.

Nu nyanserar tidningen Handelsnytt bilden något.

Det kan verka huvudlöst att säga upp personalen för att sedan hyra den av ett bemanningsföretag. Det är ju att införa en mellanhand.

Men Urban Outfitters presstalesperson Marianne Bäärnhielm förklarar att företaget bara har en butik i Sverige. Huvudkontoret finns i London.

– Som arbetsgivare behöver man ta ansvar för saker som lönehantering, utbildning av personal, arbetsmiljö, avtalsfrågor och så vidare. Det här är en bättre lösning för personalen. Samtidigt är den effektiv för företaget, säger Marianne Bäärnhielm till Handelsnytt.

Bemanningsföretaget Academic Work har anställt de 38 personer som arbetade för Urban Outfitters i Stockholm.

På så vis får personalen ett kollektivavtal bakvägen. Genom bemanningsavtalet får personalen avtalsförsäkringar och avtalsenliga pensionsavsättningar. Enligt Marianne Bäärnhielm behåller personalen sina löner och kan komma att erbjudas heltidstjänster.

Handels Stockholmsavdelning har begärt förhandlingar med Academic Work.

– Jag kan inte se annat än att de anställda sammantaget får mycket bättre villkor i Academic Work än de hade tidigare. Inkomsterna ökar när ob och andra ersättningar läggs på, säger Handels ombudsman Fredrik Ståhlberg till Handelsnytt.