Arbetsrätt

”De flesta arbetsgivare jobbar för jämställda löner”

Diskrimineringsombudsmannen granskar nu allt fler företag. Antalet granskningsärenden har ökat från 84 totalt 2012 till 591 förra året. Det framgår av myndighetens årsrapport som presenteras i dag.

Publicerad

DO fick tidigare kritik för den avsomnande granskningsverksamheten. En speciell granskningsenhet inrättades 2012. Antalet granskningar av arbetsgivares arbete med lönekartläggningar, analyser och handlingsplaner för jämställda löner blev det året dock bara 35. I februari förra året tillsköt regeringen extra pengar till granskningsenheten.

Som en del av 2013 års granskningar följde DO upp arbetet med handlingsplaner för jämställda löner hos 470 större arbetsgivare som tidigare hade granskats av dåvarande Jämo.

Merparten av dessa bedriver fortfarande ett planmässigt arbete för jämställda löner och mot lönediskriminering, konstaterar DO. De granskade arbetsgivarna hittar dessutom fortfarande osakliga löneskillnader som de själva bedömer behöver rättas till. Ombudsmannen räknar med att cirka 5 000 arbetstagare, de flesta kvinnor (73 procent), har fått eller kommer att få sina löner justerade.

- Det här innebär att DO genom sin granskningsverksamhet har verkat för att fler som utsätts för diskriminering har fått upprättelse när deras lön har justerats, säger DO Agneta Broberg i ett uttalande.