Arbetsrätt

”Det är okej att anställningen är otrygg i början”

Veli-Pekka Säikkälä sätter sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivarna i höst. Målet är att ge de visstidsanställda ökad trygghet. Priset: förändrat anställningsskydd. Foto: Lennart Kriisa
MOT VÄGGEN. Lag & Avtals chefredaktör Lennart Kriisa fortsätter att intervjua makthavare, nu under vinjetten Mot väggen. Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, är först ut. Foto: Lennart Kriisa
Veli-Pekka Säikkälä väljer tre

MOT VÄGGEN. Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, är beredd att gå långt i förhandlingarna med arbetsgivarna om en ny arbetsrätt. Så långt att politikerna får i uppdrag att ta bort alla tvingande regler i lagen om anställningsskydd.<br/>– Bara våra medlemmar får tryggare anställningar, säger han.

Publicerad

Du förhandlar med arbetsgivarna om ett avtal som förändrar arbetsrätten. Vad är på gång egentligen?

– Ibland är gränsen hårfin mellan diskussioner och förhandlingar. Men visst, vi för ett samtal med våra motparter, Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen.

Vad är ni ute efter?

– Vi behöver bättre villkor för omställning och mer trygghet för de visstidsanställda. Vi kan inte heller ha ett system där man är inhyrd år efter år. Kompetensutvecklingen måste också förstärkas.

Vad har arbetsgivarna svarat?

– De vill prata om Las. Vi synar deras kort, arbetsgivarna får tala om vad de vill förändra, sedan undersöker vi möjligheterna att mötas.

Vilket av era krav är viktigast?

– Alla är viktiga, men i dag anställer arbetsgivarna på visstid slentrianmässigt. Inhyrningen växer också. I dag är sex-sju procent inhyrda inom industrin och jag ser inget slut för den utvecklingen. Jag hör företag berätta om en framtid där 70-80 procent är fast anställda, resten inhyrda och visstidsanställda.

Varför har ni inte stoppat den utvecklingen tidigare?

– Facket var länge emot företeelsen, ingen trodde heller att inhyrningen skulle bli så omfattande. Det här helt enkelt på tiden att vi agerar.

Kompetensutvecklingen, varför är den så viktig?

– För att individen ska då en reell anställningstrygghet.

Okej, ni vill ha en massa. Vad kan ni ge?

– Arbetsgivarna pratar om kostnaderna för uppsägning vid personliga skäl. Under hela förloppet måste arbetsgivaren betala lön, det brukar ta ett och ett halvt år fram till en dom i Arbetsdomstolen. Här kan vi hitta lösningar som förkortar processen.

Men det här beror ju på lagen.

– Okej, då får vi prata med staten. Oavsett politisk färg kommer politikerna att ställa upp när parterna har kommit överens, det är jag övertygad om.

Att skynda på Arbetsdomstolen är väl ändå en bagatell, jämfört med att släppa anställnings­tiden vid arbetsbrist.

– Visst, vi ska även titta på turordningen och kompetensen. Kanske är det rimligt att den som varit anställd kort tid har en otryggare anställning än den som varit anställd lång tid.

De äldre har väl tillräckligt trygga anställningar med sina långa anställningstider? Det är ju de unga som åker ut först.

– De äldre hamnar högt upp på önske­listan när företagen drar ner. De är utslitna och arbetsgivarna ifrågasätter om de klarar nya arbetsuppgifter. Facken blir tvingade att förhandla fram ekonomiska lösningar för de äldre.

Hur långt kan du tänka dig att gå tillsammans med arbetsgivarna? En beställning av politikerna att hela lagen om anställningsskydd blir dispositiv, att alla tvingande regler försvinner?

– Javisst, om jag är övertygad att vi får avtal som ger våra medlemmar tryggare anställningar. I dag finns ingen trygghet alls för de visstidsanställda.

Hur ofta kommer ni att träffa arbetsgivarna i höst?

– Vi har satt ut tider. Jag tror att det här kan gå vägen.

Du kommer att få rejält med kritik om arbets­rätten luckras upp.

– Vi kommer att få kritik även om ingenting görs.

Och du kommer få kritik om ni inte hjälper till med att skapa jämställda löner.

– Vi jobbar med jämställdheten inom vårt förbund. Men om våra stålarbetare avstår löne­utrymme kommer inte utrymmet att öka för kvinnorna i tvätterierna. Det är viktigt att komma ihåg.

En industriarbetare tjänar flera tusen kronor mer än en undersköterska. Är det rimligt?

– Industriarbetaren lever i en värld som påverkas av konjunkturen, det gör inte undersköterskan. Jag tror inte på ett samhälle där alla har samma lön. Det är viktigare att vi får fler kvinnor som arbetar inom industrin, liksom att fler män börjar jobbar inom vården.

Något mer som kan göras för jämställdheten?

– En tredelad föräldraförsäkring. Själv var jag föräldraledig under ett halvår, det var en viktig investering.  

Veli-Pekka Säikkälä - Jobbar nästan jämt

Ålder: 48 år.

Titel: Avtalssekreterare för IF Metall, tillhör förbundsledningen och ansvarar för alla avtalsfrågor.

Bakgrund: Uppvuxen i Troll­hättan. Började boxas som 11-åring, vunnit två ungdoms-SM och varit tränare, gick sin sista match som 28-åring. Anställning på Saab, började Metalls förhandlingsavdelning 1996, enhetschef på förhandlingsenheten 2006, avtals­sekreterare sedan 2008.

Bor: Lägenhet i Solna.

Familj: Sambon Anna, även hon anställd på IF Metall, 14-årig dotter varannan helg.

Utanför jobbet: ”Jag jobbar nästan jämt.”