”Det var Obamas fel” håller inte för sen ankomst

2013-09-03 17:26 Angelica Söderberg  

Barack Obamas Stockholmsvisit leder till trafikkaos och avspärrningar. Men vad gäller arbetsrättsligt för den som inte kan jobba på grund av presidentens besök? Experten vet.

- Står arbetstagaren till arbetsgivarens förfogande har denne rätt till lön. Sedan är det upp till arbetsgivaren att begära ersättning för eventuella kostnader Obamas besök leder till, säger Dan Holke, vd LO-TCO Rättsskydd.

Arbetstagarens skyldighet är rätt och slätt att ta sig till jobbet. Är arbetsplatsen stängd på grund av president Obamas besök är det ett bekymmer för arbetsgivaren.

Kan en arbetsgivare bestämma att de anställda får vara hemma utan lön dessa dagar?

- Nej, det skulle vara någon typ av permitteringssituation och då har man rätt till lön, säger Dan Holke.

Även timanställda som sedan tidigare är schemalagda att arbeta dessa dagar ska få lön för den tid som avtalats.

Har du inte kommit överens om annat med din arbetsgivare gäller det alltså att vara på jobbet.

- Rent principiellt har man har rätt till lön för den tid man är på jobbet och beredd att arbeta. Den som kommer för sent och inte arbetar igen den tiden har inte rätt till lön för den tid man uteblir.

Dan Holke rekommenderar alla som räknar med problem att ta sig till sin arbetsplats att vara ute i god tid med tanke på de avspärrningar och trafikproblem som väntas.

Men förseningar av den här typen kan inte läggas till grund för någon annan åtgärd mot en anställd. Förseningen beror ju inte på arbetstagaren.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna