EU-ja till krav på kollektivavtal vid upphandling

2014-01-15 14:40 Elisabet Örnerborg  

Europaparlamentet röstade i dag för nya regler för offentlig upphandling. LO är positivt: "Nu ökar möjligheten att ställa krav på miljö- och sociala hänsyn och på kollektivavtal när varor och tjänster upphandlas." Svenskt Näringsliv är negativt: "Företagen kommer i kläm."

Det handlar om tre nya EU-direktiv om offentlig upphandling som i dag slutligen har antagits av Europaparlamentet.

- Det är glädjande att Europaparlamentet hörsammat LO:s krav på att kollektivavtal ska kunna krävas vid offentlig upphandling. Detta borgar för en konkurrensneutral upphandling som präglas av ordning och reda och schyssta arbets- och anställningsförhållanden, säger LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund i ett uttalande.

De nya EU-direktiven gör det också möjligt att kräva att ILO:s kärnkonventioner respekteras fullt ut och att de arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs efterlevs. Det blir även möjligt att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder, menar LO.

- Det är självklart att det offentliga har ett särskilt ansvar för att bekämpa arbetslösheten, inte minst den skenande ungdomsarbetslösheten. Här kan offentlig upphandling användas för att se till att ungdomar får en meningsfull sysselsättning och utbildning, säger Ingela Edlund.

Europafacket betonar att det är olämpligt att offentliga myndigheter medverkar till att löner och arbetsvillkor blir allt sämre. Organisationen välkomnar därför att det inte bara är den som erbjuder lägsta priset som kan komma ifråga vid upphandling.

Att kommuner och andra offentliga upphandlare i fortsättningen inte bara tittar på prislappen utan också tar hänsyn till bland annat miljöskäl och arbetsvillkor är problematiskt, enligt Svenskt Näringsliv. Det gör att företagen riskerar att ställas inför omfattande och otydliga krav som är svåra att uppfylla, menar Göran Norén, chef för avdelningen näringspolitik, i ett uttalande.

– Begrepp tas bort och definitioner ändras men framför allt kommer kvalitetskrav och arbetsvillkor, inte minst den kontroversiella frågan om det går att ställa krav på kollektivavtal och miljökrav, att väga tyngre än de gör i dag, säger Göran Norén.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt