Arbetsrätt

”Facken måste nu respektera EG-rätten”

Anders Elmér: Jag är mycket nöjd och glad över domen. Att Laval fått upprättelse efter fem och ett halvt år och nu får en viss kompensation. Och att AD sätter ned foten vad gäller EG-rätten.

Publicerad

- Konsekvensen av Arbetsdomstolens dom i Lavalmålet blir att fackförbunden måste bli väldigt medvetna om detta och respektera alla EG-rättsliga regler på det arbetsrättsliga området, säger advokat Anders Elmér, Lavals ombud.

Men är det inte fel att facken får ta konsekvenserna av att svensk lag inte stämde överens med EG-rätten?

- EG-domstolen har slagit fast flera gånger att dess domar har retoraktiv verkan. Det innebär att det här har varit gällande rätt sen Sverige blev medlemsland 1995.

 Anders Elmér menar också att redan i Lavals fredspliktsinvändning, innan stridsåtgärderna trädde i kraft i Vaxholm hösten 2004, fanns en redogörelse för aktuella regler i EG-rätten.

Han är mycket nöjd med det allmänna skadeståndet domstolen dömt ut.

- Vi yrkade skadestånd på två grunder, dels för brott mot artikel 49 i EG-rätten och dels för brott mot MBL. AD accepterar båda grunderna.

Att Arbetsdomstolen dömt stridsåtgärderna som lovliga i sitt interimistiska beslut i december 2004 spelar inte så stor roll, menar Anders Elmér.

- Det finns många exempel på att interimistiska beslut sedan ändras. Det kan inte tas till intäkt för skadeståndsbefrielse.