Frågor från A till Ö Thed Adelswärd …

2020-06-25 00:00 Jonna Söderqvist  
Foto: Carl Johan Erikson

... som är chefsrådman vid Lunds tingsrätt. Han berättar det du inte visste att du ville veta om de inledande bokstäverna som finns i varje målnummer.

Vilken betydelse har bok­stäverna?     

– De står för olika måltyper som handläggs på helt olika sätt. Det är viktigt för oss att hålla reda på vilken typ av mål det är.                        

Så de fyller en viktig funktion?                        
– De gör de absolut! För till exem­pel tingsrätter finns det tretton olika bokstavsbeteckningar. T står för tvistemål, och dit hör arbets­tvister. Ett T-mål som överklagas till Arbetsdomstolen blir ett B-mål där. Ja, Arbetsdomstolen har A- och B-mål.

Hur kommer det sig?                        
– Anledningen är att skilja på mål som kommer till domstolen som första instans, alltså A-mål, och på mål som är överklagade från tingsrätt, alltså B-mål. Att det blev just A och B ska bero på att de är de två första bokstäverna i alfabetet. När Unionen i vintras gjorde en resningsansökan till Högsta domstolen på en dom i ett A-mål från AD blev det ett Ö-mål i Högsta domstolen.

Vad står Ö för?                        
– Ö står för övriga mål och ärenden. Det finns också C-mål i HD, för mål i domar som inte är väg­ledande.                        

Vem bestämmer vilka bokstäver som används?
– Tidigare var det regeringen, men sedan 2006 är det Domstolsverket. Men det finns undantag: Arbetsdomstolen och Högsta domstolen får bestämma själva vilka beteckningar de använder. Nu killgissar jag, men jag tror att det beror på att det bara finns en Arbetsdomstol och en Högsta domstol. Eftersom det finns flera tingsrätter och hovrätter har man bestämt hur det ska vara i dem, så att det inte kan bli olika.                        
Vilken är din relation till bokstavsbeteckningar?                        
– Vi är ett gäng domare som svarar på frågor från media. När den här frågan kom, om bokstavsbeteckningar, tyckte jag det lät intressant. Jag har aldrig fått den här frågan förr!                        

Vilken är din favorit?                        
– ÖH, den låter lite rolig. Det är ett mål som överklagas till Svea hovrätt från hyresnämnd.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna