Arbetsrätt

Han står upp för den svenska modellen

Konsten att låta vara ger Sven Otto Littorin förstaplatsen i Lag & Avtals rankning. "Han utövar ett stort passivt inflytande genom att inte göra en massa ändringar i arbetsrätten", är ett typiskt omdöme.

Publicerad

Ministern håller sig på mattan, är rubrikidén som fotografen försöker bildsätta. Arbetsmarknadsministern skrattar sitt smittande skratt och skickar efter en vacker matta från Azerbajdzjan. Det är en gåva från ministerkollegan i landet. Gästen dök dock aldrig upp, bara gåvorna.

Lika frånvarande som den azeriske arbetsmarknadsministern var under statsbesöket, har väl inte Littorin varit i den svenska arbetsrätten. Men han har hållit sig på mattan, vilket Lag & Avtals röstande uppskattar. Han är förtjust, Sven Otto Littorin; det kan han inte dölja då han med bara en dags varsel tar emot i departementets rymliga lokaler:

- Ja, otroligt glad och väldigt hedrad faktiskt. Jag ser det som ett kvitto på att vår grundläggande idé att hålla oss borta från parternas ansvarsområde var bra. Jag har hamnat på listan av rätt skäl.

Inflytande utan att agera. Vad säger du om det?

- Jo, men så är det ju ibland. Lite "if it ain´t broken, why fix it?". Med det menar jag inte att allt är bra hela tiden och överallt.

Många väljer dig för att du "kramat Las" och de uttrycker förvåning. Varför tror du att de inte räknade med ditt försvar av Las?

- En del trodde att moderaternas förändring före valet var taktisk och inte riktig.

Apropå stridsåtgärder har du skrivit i din bok "Uppdrag Arbete" att man inte kan lagstifta fram harmoni. Du skriver att du förstår både arbetsgivare och arbetstagare. Samt att allt inte är frid och fröjd. Vad är det för velande? Är inte politik att vilja saker?

- Nej det här är en problematisering. När man har två motstridiga viljor så handlar det inte om att hitta den perfekta lösningen, för den finns inte. Utan det handlar om att hitta den kompromiss som alla kan leva med. Precis så är det också i politiken.

Länge ville moderaterna avskaffa AD. Har ni fortfarande den målsättningen?

- Nej, hahaha. Jag tycker att det är en bra institution. Man ska komma ihåg att AD vuxit fram som en helt partsägd historia. Sedan har man gjort den till ett bredare instrument i takt med att vi fått mer lagstiftning på området. Det är väl inte så tokigt.

Så ingen nedläggning?

- Nej det finns inte på agendan.

Du brinner för ungdomars möjligheter att komma ut i jobb och ogillar strukturella könsskillnader som missgynnar kvinnor. Om alliansen vinner valet i höst, vad ska den göra åt de här områdena då?

- Den stora nackdelen med så starka partsförhållanden som vi har i Sverige är att de tenderar att skapa insider-outsiderproblematik. Parterna är jättebra på att organisera dem som är på arbetsplatserna. Det är dem de företräder. Det finns inte alls samma intresse att hjälpa in dem som står utanför. Jag kan förstå låglönesatsningar, men de bygger upp trösklar.

Men vad ska regeringen göra?

- Sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga är ett exempel. Vi kompenserar för ungas lägre produktivitet genom att inte ta ut arbetsgivaravgifter. Därmed påverkar vi inte lönebildningen, men lönekostnaderna. Det är ett sätt. Sedan har vi flera mjukare instrument. Se på Irene Wennemos utredning med förslag till lärlingsavtal för gymnasielärlingarna. Det kan vara politiskt, ja till och med ekonomiskt motiverat. Men det ska genomföras med respekt för parternas autonomi.

Gillar att laga mat

Namn: Sven Otto Littorin
Ålder: 44
Bor: Stockholm
Familj: Tre barn, fästmö
Fritidsintressen: Familjen, matlagning, resor, dykning.
Dold talang: Duktig på att laga mat av rester.