Arbetsrätt

Här hotar domaren med fängelse i förhöret

Chefen för Varbergs tingsrätt Mats Sjösten avbröt förhöret med en part i en arbetsrättslig huvudförhandling och hotade honom med fängelse för mened. Foto: TT-Bild

WEBB-TV: Ledamöterna i Arbetsdomstolen fick i våras ta del av en videoupptagning där en av parterna blev utskälld av tingsrättsdomaren. Målet som överklagats från tingsrätten i Varberg rörde två låssmeder som anklagades för att varit illojala när de hoppade av och startade eget.

Publicerad

Lag & Avtal återger här ordagrant hur det lät när chefen för Varbergs tingsrätt Mats Sjösten avbröt förhöret med en part i en arbetsrättslig huvudförhandling och hotade honom med fängelse för mened.

Lagmannen Mats Sjösten bryter in i motpartsombudet advokat Tommy Ströms förhör med parten Sven-Åke Hermansson.

Domaren: Jag vet inte om det är relevant men det där förstod jag inte. Hur kan man vara anställd och samtidigt fakturera?

Parten: Förlåt?

Domaren: Hur kan man vara anställd och samtidigt fakturera?

Parten: Hur man kan …?

Domaren: ... vara anställd och samtidigt fakturera. Antingen är det bolaget som fakturerar och ger dig lön eller så fakturerar du genom bolaget som egen företagare. Eller finns det något mellanting?

Parten: Ja, alltså jag … Peter hade ju företaget och då fick jag … alltså jag blev ju anställd där men alla jobb som jag skaffade själv, de fakturerade jag ju själv för jag var ju tvungen till att skriva ned vad jag hade gjort, hur många timmar det var och allting. Det visste ju inte Peters fru. Jag var ju tvungen till att stapla upp mina … alltså jag fakturerade inte men jag lämnade över lappar till henne vad hon skulle fakturera.

Ombudet: Skulle du lämna över faktureringsunderlag?

Parten: Ja, så kan man säga.

Domaren: Okej. Så det du sa innan i förhöret när du blev hörd av ditt ombud att du fakturerade henne bolaget, det stämmer inte, utan du var anställd och det var bolaget som fakturerade efter dina arbetsorder?

Parten: Ja, jag lämnade in lappar till henne, så hjälptes vi åt att fakturera för det var inte så lätt när det var …

Domaren: Nej, nu förstår jag men det var inte riktigt så du sa innan.

Parten: Nehe.

Domaren: Nej, för du sa att du fakturerade.

Parten: Ja, men det var …

Domaren: Liksom nu talar du under ed.

Parten: Ja.

Domaren: Alltså normalstraffet för mened är mellan fyra och …

Parten: Jo, men jag sa …

Domaren: Nu är det jag som talar, sedan ska du få ordet ... är mellan fyra och åtta månaders fängelse så att är det så att du är tveksam på ett svar så tala om det för oss och inte bara säg något som du tycker passar. Okej?

Parten: Mmm.

Domaren: Varsågod och fortsätt.

Fotnot: Lag & Avtal har erbjudit lagmannen Mats Sjösten att kommentera förhöret med Sven-Åke Hermansson men han har avstått från det.