IKEA anklagade anställd för stöld – betalar förlikningspengar

2012-05-31 12:13 Elisabet Örnerborg  

Om IKEA hade rätt att sparka en anställd för tio IKEA-kassar, får vi inte veta. <br/>- Han har fått en summa pengar som han känner sig nöjd med, säger förbundsjuristen Anneli Anderbjörk.

150 000 kronor i allmänt skadestånd och jobbet tillbaka var Handelsanställdas förbund krav när förbundet stämde IKEA till Arbetsdomstolen.

Mannen, som hade arbetat på IKEA vid kungens kurva i två år jobbade sent den kvällen han skulle flytta. När han skulle betala för de tio kassarna, som han trodde sig behöva till att packa sina saker i, fanns ingen kassapersonal på plats. Hans chef rådde honom att betala till en särskilt namngiven person nästa dag, vilket han också gjorde och fick kvitto på beloppet; 50 kronor. Trots detta ansåg IKEA att han stulit påsarna och han fick välja mellan att säga upp sig själv och att bli avskedad. Han tyckte inte att han gjort något fel och vägrade att säga upp sig.

Men hur Arbetsdomstolen skulle ha sett på saken får vi inte veta. Parterna har träffat en förlikning och målet är återkallat från domstolen. Förlikningen innebär att mannen har fått en summa pengar. Hur mycket får vi inte heller veta, bara att han är nöjd med summan.

- Han hade ju aldrig något uppsåt att sno de där kassarna, säger Anneli Andersbjörk på LO-TCO Rättsskydd.

Hon har som Handels ombud i målet varit med om att träffa en förlikning med IKEA.

- I och med att mannen fick ett nytt jobb under våren gick det lättare att komma överens, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna