Arbetsrätt

Katri Linna: AF borde ha överklagat handskakningsdomen

Handskakningsdomen ska inte tolkas som att religionsfrihet väger tyngre än jämställdhet. Den eventuella kränkningen av kvinnan var aldrig en fråga i målet, enligt DO Katri Linna. Hon anser att DO gjort vad den kunnat för att få en praxisbildande dom.

Publicerad

I debatten som följt efter tingsrättsdomen är det många som anser att det finns två personer som blivit diskriminerade. Dels mannen som fick sitt anvisningsstöd återkallat av Arbetsförmedlingen, dels kvinnan på företaget, som kände sig kränkt för att en person inte ville skaka hand med henne på grund av hennes kön.

Men DO Katri Linna tycker att debatten delvis hamnat fel. Det handlar inte om att religionsfrihet skulle väga tyngre än jämställdhet. Do har inför sin stämningsansökan inte gjort någon sådan avvägning mellan de här två intressena.

- Kvinnan har aldrig anmält till DO att hon blivit kränkt. Företaget har till DO sagt att det faktum att mannen hälsade på ett annat sätt än genom att ta i hand inte var skälet till att han inte fick praktikplatsen, säger DO Katri Linna.

Därför inskränker sig prövningen i tingsrätten till att handla om Arbetsförmedlingens beslut att dra in aktivitetsstödet.

- Om det var rätt eller fel, det är det rättsfallet handlar om. Målet handlar inte på något sätt om företagets överväganden.

Men DO har inför stämningen tagit ställning till hur mannen hälsade. Det var inte fråga om någon oartig gest, enligt Katri Linna.

- Det är inte alls så att mannen skulle ha vänt ryggen till eller något sådant. Mannens hälsningsritual var respektfull i sig även om den var annorlunda än det kvinnan förväntade sig. Det har missuppfattats i debatten.

Sedan DO lyckats göra det antagligt att mannen utsatts för direkt diskriminering på grund av sin religiösa övertygelse förflyttades bevisbördan över på Arbetsförmedlingen som i rättegången inte lyckades visa att mannen hade låtit bli att hälsa.

Katri Linna avvisar kritiken från Åsa Erlandsson, advokaten som företrädde Arbetsförmedlingen.

- Hon säger att det är olyckligt att det inte blir någon praxisbildanden dom. Det har varit viktigt för oss också och vi har gjort vad vi har kunnat. Men Arbetsförmedlingen har ju inte ens försökt överklaga till högre rätt. Det tycker jag är beklagligt, säger Katri Linna.