Arbetsrätt

Kicken för bruk av hälsokost

Kommunal stämmer Västra Götalandsregionen för felaktigt avskedande. En ambulanssjukvårdare som skött arbetet felfritt sedan 2007 blev av med jobbet efter en urinanalys som visade spår av amfetamin. I samma veva fick arbetskamraterna veta att han var misstänkt för narkotikabrott – via ett mess från chefen.

Publicerad

Våren 2012 stoppades ambulanssjukvårdaren av polisen när han var på väg till arbetet. Han testades för både alkohol och narkotika. Proverna visade inga droger i kroppen och ambulanssjukvårdaren fick åka vidare till jobbet på sin motorcykel.

Polisen skickade proverna vidare till Rättsmedicinalverket för analys. Blodprovet visade inga spår av amfetamin. Däremot urinprovet.

Koncentrationen var låg och indikerade inte ett bruk av amfetamin. Men när provsvaren kom reagerade regionen med att skicka ut ett sms till ambulansförarens kollegor där det stod att han stängts av på grund av en pågående polisutredning om narkotikabrott.

Ambulanssjukvårdaren nekar till att han skulle ha tagit narkotika. Däremot åt han hostmedicin och kosttillskott, uppger han. Ambulanssjukvårdaren åt vid den här tiden hälsokost som innehåller DMAA, ett ämne som är väldigt likt amfetamin, men som har en mildare verkan. Sommaren 2012 gick Livsmedelsverket ut och varnade för detta kosttillskott. Nu är DMAA förbjudet i Sverige. Trots det fortsätter hälsokostbutiker att sälja preparatet.

Ambulanssjukvårdaren slutade äta tillskottet så fort provsvaret från Rättsmedicinalverket kom i fjol. Men polisen gick vidare med utredningen, som enligt uppgifter i stämningsansökan visar att mannen innehaft amfetamin och anabola steroider. Droger som är illegala och påverkar människors omdöme och beteende. Arbetsgivaren fick del av dessa uppgifter när åtal väcktes.

Ambulanssjukvårdaren förnekar bestämt att han någonsin arbetet med narkotika i kroppen. Han hänvisar återigen till kosttillskottet.

Kommunal anser inte att det finns grund för varken avsked eller uppsägning. Regionen har dessutom lämnat ut känsliga personuppgifter om ambulanssjukvården till ett antal anställda och på så sätt kränkt hans personliga integritet. Förbundet yrkar på 175 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot anställningsskyddslagen och 80 000 kronor för brott mot personuppgiftslagen. Dessutom kräver Kommunal att landstinget ska betala ekonomiskt skadestånd till ambulanssjukvårdaren. Om regionen eller facket får rätt avgör Arbetsdomstolen.