Kommunal tar strid för Lex Sarah-anmälda

2011-03-24 09:28 Ann Norrby  

Kumla kommun hade inte rätt att säga upp tre undersköterskor i äldreomsorgen. De har behandlat de äldre respektfullt, menar Kommunal och stämmer kommunen.

I höstas upptäcktes missförhållanden på äldreboendet Kungsgården. Missförhållandena gällde fysiska och psykiska kränkningar av de boende. Två chefer gjorde en Lex Sarah-anmälan till kommunen som gjorde en utredning. Dessförinnan hade tre undersköterskor som anklagats för att ligga bakom kränkningarna stängts av från jobbet.

Kommunstyrelsens ordförande polisanmälde händelserna, men åklagaren ansåg att det inte gick att bevisa brott och la ner förundersökningen.

De tre undersköterskorna blev uppsagda därför att de ansågs som ansvariga för missförhållandena. Kommunal stämmer nu kommunen och kräver att uppsägningarna ogiltigförklaras. Sköterskorna har behandlat de äldre enligt de krav som finns inom äldreomsorgen, hävdar förbundet. Fackförbundet påpekar också att kommunen inte har försökt att omplacera sköterskorna innan de sades upp.

Kommunal yrkar 120 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av de uppsagda.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna