Kortad vecka räddar jobb

2012-04-10 09:00 Elisabet Örnerborg  

Inom kort drar utredningen igång som ska rädda anställningarna under nästa djupa kris. Parterna är klara över vad som behövs: 20, 40 eller 60 procents arbetstidsförkortning.

Regeringen anlitar nu experter som ska föra vidare parternas förslag mot lagstiftning. Behovet är alla eniga om: Antalet anställda inom den svenska industrin minskade med nära 100 000 personer under 2008–2010. Och medan sysselsättningen inom tillverkningsindustrin i Tyskland är tillbaka på i stort sett samma nivå som före finanskrisen har den bara börjat återhämta sig här.

– Vårt förslag till korttidssystem bygger på att det finns förbundsavtal och lagstiftning, säger Anders Weihe, Teknik­företagens förhandlingschef.

Finansminister Anders Borg vill försäkra sig om att det svenska systemet inte missbrukas. I andra länder – exempelvis Italien – har den statliga finansierade korttidsveckan bidragit till den finansiella krisen. Dessutom anses systemet ha motverkat nödvändiga strukturomvandlingar.

– Systemet får bara användas i djup kris, påpekade Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef när förslaget presenterades.

Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers ordförande, betonade under samma presskonferens att den minskade arbetstiden måste användas till kompetensutveckling.

Regeringen räknar med att kunna lägga ett förslag i höst. Målet är att systemet ska kunna användas redan nästa år.

Parternas förslag för det nya systemet för korttidsersättning

  • Korttidsersättningen kan vara i tre steg, 20, 40 eller 60 procent och gälla i max 12 månader per arbetsplats. Om arbetstiden förkortas med 20 procent, så att det blir fyradagarsvecka, är tanken att den anställda ska få 90 procent av sin heltidslön uppbyggd av lön och korttidsersättning. Staten ska stå för 10 procent i korttidsersättning. Förkortas arbetstiden med 40 procent blir arbetstagarens inkomst 85 procent (lön plus korttidsersättning), varav staten står för 20 procent i korttidsersättning och arbetsgivaren för fem procent.
  • Förkortas arbetstiden med 60 procent, så att det blir tvådagarsvecka, ska den anställda få motsvarande 80 procent av sin heltidslön, staten står för 30 procent och arbetsgivaren för 10 procent av korttidsersättningen. Den anställdes inkomst minskar då med 20 procent, och arbetsgivarens löneutbetalningar halveras.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna