Krävande universitetslektor avskedades

2012-08-13 12:37 Elisabet Örnerborg  

När Beckmans drar igång höstterminen har skolan också en stämning i Arbetsdomstolen att ta ställning till. Att ställa höga krav på eleverna är inte så fel att det räcker som orsak för avsked, anser Universitetslärarförbundet.

Universitetslektorn hade varit anställd hos Beckmans i fem år när han utan förvarning avskedades lagom till sommarlovet.

Att elever har klagat på lektorn gör inte att skolan kan avskeda honom för det, anser Sveriges universitetslärarförbund, Sulf. Förbundet stämmer skolan till Arbetsdomstolen och kräver att domstolen förklarar avskedandet ogiltigt. Förbundet kräver också 130 000 kronor i allmänt skadestånd till lektorn.

Elevernas missnöje beror på att lektorn värnar om den vetenskapliga kvaliteten i utbildningen. Att studenter anser sig kränkta av att inte kunna bli godkända i en kurs är naturligtvis olyckligt, men ingen orsak till att avskeda läraren, skriver förbundsjuristen Carl Falck i stämningsansökan.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna