Arbetsrätt

Krispaketet som utlöste storstrejk i Finland

Regeringens planerade nedskärningar drabbar särskilt kvinnodominerade branscher med skiftesarbete inom vården och serviceyrken. Foto: TT-Bild

Finska regeringens planerade krispaket möts av protester. I dag samlas tiotusentals strejkande på olika platser runt om i landet.

Publicerad

Till Järnvägstorget i centrala Helsingfors har över 30 000 människor kommit under förmiddagen. Kollektivtrafiken står nästa helt stilla i landet i dag, under fredagens manifestation, och Finnair har ställt in flera flygavgångar.

I onsdags höll Finlands statsminister Juha Sipilä (C) ett sällsynt tal till nationen och vädjade ännu en gång till arbetsmarknadsparterna om att komma med ett eget förslag till hur konkurrenskraften ska öka, skriver yle.fi.

Statsministern sa att alternativet kunde vara att förlänga arbetstiden med 20 minuter per dag eller att slopa semesterersättningen.

-Den ekonomiska tillväxten är den lägsta i Europa. Ingenstans ökar arbetslösheten så snabbt som hos oss. Finland kommer inte undan realiteterna.

Han efterlyste en ”tysk anda” på arbetsmarknaden.

-Under förhandlingarna om samhällsfördraget insåg jag att arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna har glidit alltför långt isär. Min erfarenhet är att den tyska arbetsgivaren i första hand tänker på hur arbetet kan göras i hemlandet också i framtiden och arbetstagarna kommer emot arbetsgivaren på eget initiativ i svåra tider. Vi behöver mera av en sådan anda i Finland, sade han vidare, enligt yle.fi.

Landets bruttonationalprodukt, BNP, har krympt sedan finanskrisen inleddes 2007 och även konsumtionen minskar. Den finska regeringen med statsminister har försökt att kraftigt minska de offentliga utgifterna i ett så kallat samhällsfördrag.

-Men facket ville inte börja förhandla, så regeringen tänker genomföra en rad sparåtgärder utan fackets godkännande, säger Pasi Sorjonen, chefsanalytiker vid Nordea Finland, till TT.

Finlands regering vill införa en karensdag, minska på antalet semesterdagar för offentligt anställda och minska söndagsersättningen för skiftesarbetare. Nedskärningarna drabbar särskilt kvinnodominerade branscher med skiftesarbete såsom service och vård, skriver TT.