Läkare stoppade Åkesson - ville värna arbetsmiljön

2014-03-14 11:44 Lennart Kriisa  

En läkare ville värna om arbetsmiljön och blockerade därför vägen för Jimmie Åkesson på studiebesök. Nu riskerar läkaren att få en reprimand av sin arbetsgivare. 

Umeåläkaren som blockerade vägen för Jimmie Åkesson och förklarade att partiledaren inte kunde besöka vårdavdelningen med hänvisning till patientsäkerheten får konsekvenser.

Sjukhusdirektören Anders Sylvan har kallat läkaren till ett enskild samtal där en reprimand väntar.

– Det rör sig om en enskild medarbetare som inte förstått sitt uppdrag och som gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. Det är absolut inte acceptabelt, säger sjukhusdirektören till Läkartidningen.

Men läkaren får stöd från professor Yngve Gustafson, chef för universitetsdelen av Geriatriskt centrum på Norrlands universitetssjukhus.

– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget, säger han till Läkartidningen.

Läkaren har tidigare förklarat sitt agerande i en intervju med SVT:s Västerbottensnytt

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas mot patienterna.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna