Lärare varnad efter att ha kastat sax mot elev

2016-03-01 13:45 Tiina Demargne  

En lärare i södra Stockholmsområdet har varnats av Lärarnas ansvarsnämnd, LAN. Han kastade en sax mot en pojke i 10-årsåldern för att få dennes uppmärksamhet och få tyst i klassrummet, rapporterar DN.

Läraren sitter själv i den ansvarsnämnd som ska bedöma lärares lämplighet för yrket.

Efter SVT:s granskning av fallet meddelade läraren Utbildningsdepartementet att han avsäger sig sitt uppdrag i nämnd. Regeringen har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Det var i maj 2015 som läraren blev anmäld till Lärarnas ansvarsnämnd. Mannen hade kastat en sax mot en elev från sju meters håll. Saxen missade elevens huvud med 30 till 40 centimeters marginal och träffade en anslagstavla, enligt SVT Stockholm.

SVT: Man kom ju fram till att saxen som du kastade hamnade 30-40 cm ovanför elevens huvud?

– Ja, den var ju åt det hållet men jag siktade på väggen och jag träffade väggen, säger läraren.

Nämnden anser att läraren handlat omdömeslöst och därför ska varnas:

– Det är ju en olycklig situation och vi i nämnden är överens om att efter den här incidenten så har han inte deltagit i nämndens verksamhet, säger Lars Dirke, ordförande i Lärarnas ansvarsnämnd, till SVT.

Skolinspektionen kan anmäla

Lärarnas ansvarsnämnd har funnits sedan den 1 juli 2012. Bara Skolinspektionen kan anmäla ärenden till nämnden.

Ansvarsnämnden tillsattes efter kravet på lärarlegitimation. Den kan besluta om disciplinpåföljd i två steg: ge en varning eller dra in legitimationen. Besluten kan överklagas till förvaltningsrätten och kammarrätten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna