Arbetsrätt

"Livslångt lärande - utan försämrad trygghet"

Uppgiften att framtidsministerns analysgrupp föreslår en uppluckring av anställningsskyddslagen i utbyte mot fortbildning tillbakavisas nu av regeringskansliet.

Publicerad

Varken tryggheten eller styrkeförhållandena mellan parterna ska ändras, uppger Juan-Pablo Roa, kommunikationsansvarig vid Statsrådsberedningen.

Fackförbundet Kommunals ledare Annelie Nordström överlämnade rapporten till framtidsminister Kristina Persson i måndags.

Annelie Nordström är ordförande för analysgruppen ”Arbetet i framtiden”.

Juan-Pablo Roa påpekar att gruppen i delrapporten skriver att: "Regeringen bör bjuda in parterna till en utredning med uppgift att precisera den närmare utformningen av systemet och komma överens om hur ansvar, roller och finansiering ska fördelas mellan staten och parterna. I det sammanhanget kan även nya lösningar för delar av trygghetsreglerna för anställda diskuteras".  

- Syftet ska i så fall vara att anpassa regelverket till de nya förutsättningar som ett utvecklat system för livslångt lärande ger, utan att försämra tryggheten för de anställda eller ändra styrkeförhållandena mellan parterna, säger Annelie Nordström i en presskommentar.

Två ordföranden för ”Arbetet i framtiden”

Ordförande för gruppen är Kommunals ordförande Annelie Nordström och ekonomen Klas Eklund. De övriga åtta ledamöterna är:

Anna Breman, Swedbank

Pontus Braunerhjelm, professor

KTH och Entreprenörskapsforum

Eva Mörk, professor Uppsala Universitet

Jesper Roine, professor Handelshögskolan

Luciano Astudillo, Malmö kommun

Åke Svensson, vd Teknikföretagen

Åsa-Pia Järliden, LO

Azita Shariati, vd Sodexo Sverige

Huvudsekreterare är Dr Katinka Hort