Efter förra årets avtalsrörelse tillsatte IF Metall och dess största motparter en arbetsgrupp för att ta reda på hur ett sådant system bäst skulle se ut.
– Det kommer säkert att komma nya kriser av den här typen vi nu har haft, säger Anders Weihe Teknikföretagens förhandlingschef.
Därför ville Teknikföretagen, Stål och Metallarbetsgivarna och Industri- och Kemigruppen tillsammans med IF Metall ta reda på hur permitteringssystemen fungerar i länder som Tyskland, Holland och Finland.
– Och jämföra med hur vi klarade krisen med våra krisavtal.
Parterna tillsatte en arbetsgrupp, som ska presentera sina resultat mot slutet av året.
– Arbetsgruppen ska titta på hur det fungerar i olika länder och jämföra med vad vi har och förhoppningsvis komma fram till vad vi som parter vill ha för system för svensk industri, säger Anders Weihe och tillägger:
– Det är alltid väldigt enkelt att säga att någon annan ska betala. Men jag tycker inte att vi kan ha ett system som ger oss konkurrensnackdelar i förhållande till andra länder.
I Sverige finns nu bara uppsägningar att ta till när det går dåligt. När det vänder uppåt igen finns folk på plats i Tyskland och Finland, men inte här. Det, menar han, är ett exempel på en konkurrensnackdel.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.