"LO föregriper vårt arbete"

2011-01-26 11:43 Elisabet Örnerborg  
– LO:s förslag att införa ett statligt permitteringssystem föregriper vårt arbete, säger Anders Weihe, Teknikföretagen.

Teknikföretagen kritiserar LO:s soloutspel om att införa permitteringssystem. – LO:s förslag föregriper vårt arbete, säger Anders Weihe, Teknikföretagen.

Efter förra årets avtalsrörelse tillsatte IF Metall och dess största motparter en arbetsgrupp för att ta reda på hur ett sådant system bäst skulle se ut.

– Det kommer säkert att komma nya kriser av den här typen vi nu har haft, säger Anders Weihe Teknikföretagens förhandlingschef.


Därför ville Teknikföretagen, Stål och Metallarbetsgivarna och Industri- och Kemigruppen tillsammans med IF Metall ta reda på hur permitteringssystemen fungerar i länder som Tyskland, Holland och Finland.
– Och jämföra med hur vi klarade krisen med våra krisavtal.

Parterna tillsatte en arbetsgrupp, som ska presentera sina resultat mot slutet av året.

– Arbetsgruppen ska titta på hur det fungerar i olika länder och jämföra med vad vi har och förhoppningsvis komma fram till vad vi som parter vill ha för system för svensk industri, säger Anders Weihe och tillägger:
– Det är alltid väldigt enkelt att säga att någon annan ska betala. Men jag tycker inte att vi kan ha ett system som ger oss konkurrensnackdelar i förhållande till andra länder.


I Sverige finns nu bara uppsägningar att ta till när det går dåligt. När det vänder uppåt igen finns folk på plats i Tyskland och Finland, men inte här. Det, menar han, är ett exempel på en konkurrensnackdel.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna