Arbetsrätt

M: Bidrag björntjänst för unga

Flera kommuner ger privata företag bidrag till löner – om de erbjuder ferieplatser till sommarjobbande ungdomar. Nu anklagas kommunerna från moderathåll för att göra ungdomarna en björntjänst.

Publicerad

Kommunerna brukar varje år erbjuda feriejobb till skollediga ungdomar. I Sundbyberg garanterades ungdomar i årskurs nio och dem som gick första året på gymnasiet sommarjobb i två veckor. Där tog cirka 400 chansen.

Hälften hamnade i den kommunala verksamheten och resten inom det privata näringslivet. De privata företag som tackade ja till att ta emot ungdomar behövde inte betala deras löner. Och lönerna till de sommarjobbande ungdomarna subventionerades kraftigt även av andra socialdemokratiskt ledda kommuner, exempelvis i Nynäshamns. Där erbjöd sig kommunen att betala halva lönen för dem som fick ferieplatser i privata företag.

I en debattartikel på SvD opinion går de moderata kommunpolitikerna Sven Gustafsson, ordförande i Socialnämnden i Haninge kommun, och Roland Dehlin, oppositionsråd i Nynäshamns kommun, till hårt angrepp mot kommunerna.

”Sundbybergs och Nynäshamns subventioner gör att de unga som själva går ut och söker sommarjobb riskerar att bli utkonkurrerade av den billigare arbetskraften från kommunen” skriver de på SvD opinion. De menar att subventionerna leder till att de unga förlorar drivkraften att försöka söka jobb själva. En bidragsmodell där samhället sätter upp ännu ett skyddsnät in i vuxenlivet och manipulerar arbetsmarknaden är inte bara en björntjänst – det är sannolikt olagligt, hävdar de.

De två moderaterna menar att subventionerna står i strid med kommunallagen eftersom det är förbjudet att gynna vissa företag framför andra.

Jonas Nygren, S, kommunstyrelsens ordförande är förvånad över kritiken.

– Vi har gått ut till alla företag, cirka 3000 stycken i olika forum, och sagt att vår ambition är att erbjuda alla ungdomar sommarjobb. Vi har inte gynnat någon särskild. Däremot har vi ställt krav på att det ska finnas handledning på arbetsplatserna, säger han.

Sundbybergs kommun har inga planer på att lägga ner upplägget. Tvärtom. Nästa år ska ännu fler ungdomar erbjudas sommarjobb på samma sätt.

– Vi tänker utmana varenda kommun att ta sitt ansvar. Arbetsmarknadspolitik är i första han ett statligt ansvar. Om inte staten tar det måste kommunen göra det, säger Jonas Nygren.