Mälarsalen medger sexuella trakasserier

2014-10-30 09:56 Anna de Lima Fagerlind  
Det har gått två år sedan Julia anmälde Mälarsalens vd för sexuella trakasserier. Foto: Jörgen Appelgren

Mälarsalen och Diskrimineringsombudsmannen har nått en förlikning. Företaget medger att två unga tjejer har utsatts för sexuella trakasserier under sina anställningsintervjuer. - Jag är jätteglad för deras skull, säger Anna Rosenmüller Nordlander, DO.

Lag & Avtal har tidigare har berättat om Linda Johansson och Julia, som stämde Mälarsalens vd och grundare för sexuella trakasserier. Målen skulle ha förhandlats i Arbetsdomstolen nästa vecka, men parterna har nu nått en förlikning.

- Förlikningen innebär att Mälarsalen medger att kvinnorna har utsatts för de trakasserier som beskrivs, säger Anna Rosenmüller Nordlander, som företräder Linda Johansson och Julia.

Företaget kommer att betala hela det belopp som DO har krävt på 125 000 kronor vardera till Linda Johansson och Julia.

Anna Rosenmüller Nordlander är glad för tjejernas skull, och hoppas att deras fall ska få andra som utsätts för sexuella trakasserier att våga säga ifrån.

- Det är bra att problemet uppmärksammas. Det har varit jobbigt för kvinnorna, men de har varit fantastiska under hela den här processen.

Samtidigt tycker hon att det är synd att målen inte kommer leda till dom.

- Det är klart att det hade varit bra att få ett rättspraxis. Det fanns viktiga frågor som vi ville ha prövade, men nu när Mälarsalen har medgett diskriminering har vi ingen tvist längre.

Fotnot: Julia heter egentligen något annat.

Två fall om trakasserier

Mål: A 72/13 samt A 219/13

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna