Arbetsrätt

Måste en chef kunna Koranen?

Varsel och nedskärningar. Lågkonjunkturen ställer nya krav på företagen - och ger utbildningsföretagen ett uppsving. Lag & Avtal talade med några chefer som valt att utbilda sig i arbetsrätt för att hålla måttet i kärvare tider. Arbetsrätten har blivit populär.

Publicerad

Vad är egentligen god sed? Vad skiljer en intressetvist från en rättstvist? Får man annonsera efter en 30-åring? När har arbetstagaren rätt att få studieledigt? Vad är dispositiva lagar och varför finns de? Och vem är det egentligen som leder och fördelar arbetet?
Frågorna är konkreta och i den lilla kurslokalen följs de snabbt av exempel och funderingar från arbetslivets vardag. Ämnet är Praktisk arbetsrätt och de sex deltagare som har samlats på Företagsekonomiska Institutet i Stockholm kommer från både stora och små företag.
Thomas Lindin har varit anställd vid Gröna Lunds tivoli i många år, men hittills ägnat sig mest åt karuseller. Nu har han fått personalansvar och tycker att en tredagars grundgenomgång är en bra introduktion på det arbetsrättsliga området.
Lärare under kursens första dag är Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.
-På tre dagar kan man inte nå sådär jättedjupa kunskaper i arbetsrätt. Men jag hoppas kunna ge er en orientering som gör att ni själva kan gå vidare, till exempel genom att läsa mer i ämnet, deklarerar han i kursens inledning.
Ammi Wisell arbetar med administration på företaget Inspiration, Kommunikation och Event. För tre år sedan var de fem stycken som startade företaget. Under de goda år som var, växte det mycket snabbt till dagens 17 anställda. I början var de som ett gäng kompisar som arbetade där, förklarar hon, men i dag har företaget vuxit sig så stort att kunskaper i arbetsrätt blivit allt viktigare.
Den nya diskrimineringslagen väcker frågor. Den har bara gällt i några veckor när kursen hålls, men redan dess föregångare upplevdes som svår för många arbetsgivare. Lars Gellner försöker förmedla att man kanske inte behöver vara så rädd för den här lagen.
-Det är ju väldigt sällan en arbetsgivare diskriminerar medvetet, däremot kan det ske omedvetet. Ofta ser man att företagare blir så illa berörda av de här anklagelserna, vare sig de är korrekta eller inte, att man skyndar sig att betala sig ur situationen.
Här kommer diskussionen i gång i gruppen. Om någon som är riktigt dålig på svenska söker ett telefonsäljarjobb, är det då diskriminering att neka anställning? Här är det viktigt att fundera över om man ställer relevanta krav eller inte, konstaterar Lars Gellner. Och om en muslimsk anställd anser att han måste gå ifrån och be, kan man neka det?
-Det kan vara bra att veta att det inte står i Koranen att bönestunder måste hållas på exakta tider, påpekar Lars Gellner. Du kan hänvisa en anställd till att be på rasten.
Måste man alltså kunna Koranen när man är den på arbetsplatsen som ska kunna arbetsrätt?, frågar någon. Nja, det är nog inte så dumt, svarar Lars Gellner.
Mycket att läsa in blir det. Åldersdiskriminering är en ny del av den svenska lagstiftningen, där vi ännu inte har sett några rättsfall. I lagar och kollektivavtal finns det en hel del som är åldersrelaterat, till exempel extra semesterdagar vid fyllda 40. Och ännu mer kan finnas i anställningsavtalen på enskilda arbetsplatser.
-Om man erbjuder gratis läkarvård till alla som fyllt 55, då missgynnar detta väl 54-åringarna? exemplifierar Lars Gellner.
Ännu inte prövat enligt lagen. En av deltagarna börjar fundera över det egna företaget, som erbjuder tätare läkarkontroller för personer över en viss ålder. Lars Gellner tror att det skulle betraktas som "bagatellartade missgynnanden", vilket inte ska vara tillräckligt för att betraktas som diskriminerande.
På dag två av kursen kommer man in på stridsåtgärder och fredsplikt, liksom på frågor kring uthyrning av personal. Och så anställningsskyddet och de svåra frågorna som kan bli aktuella i lågkonjunkturen - uppsägningar. Ingen på kursen tror att de snart måste handskas med uppsägningar som något omedelbart förestående, men HR-konsulten Hampus Cramborn vid Addeccon Office och hr berättar att han valt att gå kursen just med tanke på lågkonjunkturen och de situationer som företag har som anlitar honom.
-Det är ju helt klart så att man som konsult måste tänka på att marknaden förändras. Tidigare har jag mest haft en inriktning på rekrytering, nu känns det aktuellt att bredda sig.