Arbetsrätt

Mona Sahlin föreslås till toppjobb

Regeringen nominerar Mona Sahlin till ny generaldirektör för Internationella arbetsorganisationen, ILO. Arbetsmarknadens parter stöder förslaget.

Publicerad

Nuvarande generaldirektören för ILO, Juan Somavia från Chile, som blev vald första gången 1999 avslutar sin tredje period den 30 september. Om Mona Sahlin får jobbet, blir hon den första kvinnan på posten.

Regeringen motiverar sin nominering med att Mona Sahlin har en synnerligen gedigen och bred sakkunskap om frågor av central betydelse för ILO:s verksamhet. Hennes erfarenhet som arbetsmarknadsminister nämns som en av hennes meriter.

ILO

Internationella arbetsorganisationen har 183 medlemsstater och är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Medlemsstaterna företräds av sina regeringar, arbetsgivare och arbetstagare.

ILO utfärdar konventioner som på olika sätt ska främja sysselsättning och arbetsvillkor. Konventionerna ska också skydda fackliga fri- och rättigheter. Om en medlemsstat bryter mot konventionerna kan ILO:s expertkommitté, krtitisera detta.