MP avböjer samarbete med C om las

2012-05-10 12:41 Lena Gunnars  
Foto: Scanpix

Nu sträcker Centerpartiet ut handen mot Miljöpartiet. Partiledaren Annie Lööf vill samarbeta med partiet om att sänka trösklarna på arbetsmarknaden. Men Miljöpartiet tycker att regelverket på arbetsmarknaden fungerar bra.

I en debattartikel på SvD:s brännpunkt öppnar Annie Lööf och centerns partisekreterare Michael Arthursson för samarbete med Miljöpartiet när det gäller att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, infrastruktursatsningar och att utveckla den migrationspolitiska överenskommelsen. Annie Lööf och Michael Arthursson lyfter fram att Miljöpartiet varit med och möjliggjort undantag från turordningsreglerna i anställningsskyddslagen. Annie Lööf har tidigare sagt i Lag & Avtal att hon vill se både sänkta ingångslöner och slopande av turordningsregler för vissa företag:

- Den viktigaste förändringen jag vill se är att små företag med en till nio anställda helt undantas från turordningsreglerna och därmed lägga större tyngd på kompetenskriteriet, sade hon i Lag & Avtal i fjol innan hon valdes till partiledare.

Men Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund är tveksam till ett samarbete om att göra förändringar i arbetsmarknadsregelverket, även om han är glad över att det verkar finnas öppningar för diskussioner som kan skapa en bredare parlamentarisk förankring i vissa frågor. Han tänker då främst på infrastruktursatsningar och möjligheter att vara med och underlätta för arbetskraftsinvandringen.

- Däremot ser vi inte förändringar när det gäller arbetsmarknadsregelverket som det mest prioriterade. Vi tycker att det fungerar ganska bra som det är i dag och har inga omedelbara behov av att gå vidare med reformer där, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna