Norwegians kabinpersonal hotar med strejk

2014-04-28 14:55 Elisabet Örnerborg  

Lågprisbolaget Norwegian har sagt upp 1 300 kabinpersonal. Dessa har i stället anställts i två olika bemanningsföretag. - Det kan bli strejk, säger Marit Lindén på det norska fackförbundet Parat, till tidningen Etc.

Den uppsagda kabinpersonalen har anställts i bemanningsföretagen Cabin Services Norway och Cabin Services Denmark. Delningen gör att facket förlorar sin möjlighet att påverka, anser Marit Lindén som är fackligt ansvarig för kabinpersonalen på Norwegian.

- Företaget splittrar facket genom att vi blir färre som arbetar enligt samma avtal. Nu ska vi in i medling på måndag och tisdag. Om vi inte kommer överens så använder vi de medel vi har, säger hon till Etc.

De anställda är oroliga för att få sämre villkor och att de blir sålda till något annat bolag i nästa steg. "Bemanningsföretagen kan vara ett sätt att på sikt ersätta oss med lågavlönad utländsk personal" säger en anonym kabinanställd till tidningen. Till exempel har Norwegian använt sig av thailändsk kabinpersonal till en månadslön som motsvarar cirka 3 000 kronor.

Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson tillbakavisar kritiken. Facket tror att uppdelningen görs för att försämra, men så är det inte, menar hon.

- Som en del i att Norwegian växer och blir allt mer globalt behöver företaget anpassas. Norwegian har fått flera nya bolag som ligger under moderbolaget, Det är också därför de helägda dotterbolagen Cabin Services Denmark och Cabin Services Norway bildades. Ingen från kabinen mister några rättigheter till följd av omorganisationen, säger hon till tidningen Etc.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna