Nya tag om allmän visstid på gång

2015-05-12 14:27 Elisabet Örnerborg  
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren. Foto: Scanpix

Regeringen föreslår en ny regel som ska göra så att fler visstidsanställningar går över till fasta jobb.<br/> -Det är bra att regeringens förslag ger utrymme för arbetsmarknadens parter att hantera frågan, säger Christer Ågren, Svenskt Näringslivs vice vd.

Svenskt Näringsliv har visserligen inte sett något behov av att ändra reglerna kring visstidsanställningar, påpekar Christer Ågren i ett pressmeddelande med anledning av regeringens förslag.

-Vi menar att användningen av visstidsanställningar fungerar bra på svensk arbetsmarknad, säger han.

Men nu när regeringen bestämt sig för att acceptera EU-kommissionens krav, tycker Christer Ågren det är bra att förslaget ger parterna möjligheter att som förut komma överens om andra regler som är anpassade till förhållandena i olika branscher.

Den regel regeringen föreslår är att anställningsformen allmän visstidsanställning ska övergå i en tillsvidareanställning om den sammanlagda tiden med just den anställningsformen överstiger två år. Detta är oberoende av nuvarande tidsramen på fem år. Har en kedja på tidsbegränsade anställningar ? vikariat, allmän visstidsanställning, säsongsanställning ? följt på varandra utan uppehåll eller med högst 180 dagars mellanrum ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning när den allmänna visstidsanställningen överstiger två år.

Departementspromemorian Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar, Ds 2015:29, ska nu skickas ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna