"Orättvist med bara tusen kronor mer"

2011-03-30 23:00 Elisabet Örnerborg  

20 år vid företaget och bara en tusenlapp mer än den nyss provanställde ynglingen. - Det är orättvist, säger Jeanette Olsson.

<p>Jeanette Olsson och Thomas Larsson har lunchrast. De sitter mitt emot varandra i den delen av caféet vid terminal fem på Arlanda som används som personalmatsal för SSP:s (Scandinavian Service Partner) anställda. </p> <p>- Jag har en månadslön på 21 000 kronor. Jag har jobbat här i 20 år, i café, i kiosker, i barer och nu som kallskänka, säger Jeanette Olsson.</p> <p>- När jag skulle börja jobba som kallskänka gick jag in till chefen och sa att jag ville ha lön som kallskänka också. Då fick jag det.</p> <p>Thomas Larsson har fyllt 26 år och har åtta års erfarenhet inom branschen. Han tjänar 20 000 kronor i månaden. Som nyanställd kock i en av företagets à la carte restauranger har han fått börja med att vara provanställd.</p> <p>Ingen av de två har utbildat sig för sina yrken. Minimilönen för kvalificerat yrkesarbete är 19 016 kronor i månaden. Minimilönen efter sex år i yrket innebär en ytterligare tusenlapp i månaden. Ytterligare år i yrket finns inte på minimilönestegen.</p> <p>- Det är viktigt att löneförhandla när man börjar på ett nytt jobb, säger Jeanette Olsson.</p> <p>Hon tycker att det är fel att de två har nästan samma lön fast det skiljer 12 år i erfarenhet. </p> <p>- Vill jag ha högre lön måste jag söka mig någon annanstans, säger hon.</p> <p>Jeanette Olsson började klockan 05.00 och slutar 14.00. För den första timmen får hon ett tillägg för obekväm arbetstid.</p> <p>- Men vi har dåliga ob-tillägg jämfört med andra branscher. Vi har vanligt ob-tillägg, 15-16 kronor, även på julafton.</p> <p>Jeanette Olssons 45-minutersrast är slut. Hon hinner inte följa med fotografen ut för att ta en bild - det råder fotoförbud inom hela Arlanda. Thomas Larsson har några minuter kvar. </p> <p>Emily Silvander och Johanna Högerås, även de SSP-anställda, har lite tid över innan de måste tillbaka till caféet. Emily Silvander är provanställd sedan en månad som kock. Hon är 22 år och saknar kockutbildning. Hon går på lägstalönen för vanligt yrkesarbete, 17 781 kronor i månaden. Johanna Högerås tjänar lika mycket som tillsvidareanställd cafévärdinna. Hon är 20 år och har hittills arbetat fyra månader på Arlanda.</p> <p>- Jag ska plugga till civilingenjör i höst och jobba extra här under tiden, säger hon.</p> <p>- Visst är det här en genomgångsbransch, men det är viktigt med en bra start, säger Martin Storm, facklig förtroendeman, Hotell- och restaurangfacket.</p> <p>Han har arbetat sju år i företaget, och tjänar nu precis över 20 000 kronor i månaden. Han är utbildad kock, men arbetar i en av företagets kiosker. Martin Storm anser att minimilönerna har stor betydelse.</p> <p>- Skulle det komma in andra med lägre lön så skulle lönerna pressas nedåt.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna