Polisförbundet tar strid för skyddsombud

2019-08-20 11:36 Lena Gunnars  

Ett skyddsombud i norra Sverige nekades fortbildning av sin arbetsgivare, skriver Polistidningen. Förklaringen från arbetsgivaren ska ha varit att personen är skyddsombud och besvärlig i den rollen. Det hävdar Polisförbundet, som nu kräver skadestånd av Polismyndigheten.  

Polisförbundet hänvisar bland annat till mejlväxling mellan skyddsombudet och arbetsgivaren, där det framgår att personen inte blev uttagen till en kurs för att bli utbildare i polisens nationella förarutbildning PNF.

Enligt Polistidningen skriver arbetsgivarens representant under mejlväxlingen bland annat så här:

”Jag fick känslan av att skyddsombudsrollen väger tyngre för dig än vad utbildarrollen gör och därför har jag valt att inte gå vidare med ditt namn”.

Arbetsgivaren ska också i mejlväxlingen ha varit kritisk till att skyddsombudet ställt krav på snöskoterutbildning för de anställda:

”Den karusell som skapades i samband med snöskoter i höstas och hot om AML 6:6 blev ganska turbulent och lite onödig kan jag tycka från mitt håll”, står det i mejlet.

Polisförbundets jurist Jonas Wiberg säger till Polistidningen att mejlväxlingen styrker att arbetsgivaren har brutit mot både Arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Enligt Arbetsmiljölagen får skyddsombud varken straffas eller få sämre villkor för att det utför sitt uppdrag.

Polismyndigheten har för Polistidningen avböjt att kommentera ärendet innan man förhandlat ärendet med Polisförbundet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna