Arbetsrätt

Präst smygbandade hot från chef – vann i domstol

Efter sex timmar med hot och påtryckningar fick prästen nog.<br/> Hon skrev under uppsägningen men ångrade sig, gick till domstol och vann.<br/> - Inspelningen från mötet var avgörande, säger ombudet Mats El Kott.

Publicerad

Församlingen hade under en längre tid varit missnöjd med prästen. Hon blev anklagad för ekonomiska oegentligheter; allt från inköp av terminalglasögon till tveksamma reseersättningar. Församlingen ville därför bli av med prästen och kallade henne till ett möte klockan sju på kvällen. Prästen hade bara fått veta att det handlade om ett ”klargörande samtal”.

- Hon räknade med att stämningen skulle bli obehaglig och valde därför att spela in samtalet, berättar arbetsrättsjuristen Mats El Kott.

Under mötet förklarade tre personer från församlingen att hon skulle bli polisanmäld för trolöshet mot huvudman och att det fanns risk för att detta skulle läcka ut till massmedia.

- De hade en tydlig taktik. Två var onda och förklarade hur illa det skulle gå om hon inte gick med på att säga upp sig, en tredje person spelade hennes vän och förklarade det förnuftiga i att lämna anställningen, säger Mats El Kott.

Klockan 01.40 på natten skrev prästen under överenskommelsen. Snart ångrade hon sig och kontaktade Mats El Kott.

- Vi kontaktade en specialist som kunde få fram ett bra ljud från inspelningarna. Sedan valde vi ut de viktigaste delarna och spelade upp i rätten.

 Östersunds tingsrätt meddelade domen i dag. Prästen blev provocerad till att säga upp sig,  därmed är uppsägningen ogiltig.

- En del tycker det är fult att spela in i smyg, men jag håller inte med. En anställd kan råka ut för betydligt fulare knep och det gäller att ha bevis. Dessutom är det lagligt att spela in, så länge man inte lämnar kvar inspelningsutrustningen i rummet, säger Mats El Kott.