Arbetsrätt

(S) vill slopa undantag från Las

Carina Lindfelt, Svenskt Näringslivs chef för arbetsmarknadsavdelningen, riktar skarp kritik mot förslaget om slopat Las-undantag som presenterats av Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT, Janerik Henriksson / TT

Socialdemokraternas besked om att partiet vill riva upp mindre företags rätt till undantag från turordningsreglerna. Det har väckt skarp kritik från arbetsgivarhåll.

Det var under en intervju med Sveriges Radio Ekot i slutet av förra veckan som Ylva Johansson, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, styrde in på kollissionkurs mot samarbetspartnern Miljöpartiet.

– Vi vill ta bort undantaget i las, sade Ylva Johansson till Ekot och fortsatte:

– När personer måste sägas upp så ska man förhandla och komma överens om vilka det är som ska gå, för att säkerställa att inte arbetsgivaren kan välja bort den som han eller hon tycker är obekväm.

Två personer får enligt dagens regelverk undantas från turordningsreglerna vid uppsägning inom företag med tio anställda eller färre. Det var Miljöpartiet tillsammans med de borgerliga partierna som genomförde undantaget.

Arbetsgivarsidan reagerade med skarp kritik och menade att ett slopat Las-undantag skulle slå hårt mot småföretagen. Svenskt Näringslivs chef för arbetsmarknadsavdelningen Carina Lindfelt menar att det skulle försämra möjligheterna för företagen att växa och anställa.

”Sverige har mycket rigida arbetsrättsregler som hämmar företagens tillväxt. Tvåundantaget i LAS ger företagen med 10 medarbetare eller färre en möjlighet att behålla viktig nyckelkompetens i samband med neddragning på grund av arbetsbrist. Denna lilla men mycket viktiga möjlighet till flexibilitet vill alltså S täppa till”, kommenterar hon på Svenskt Näringslivs hemsida.