Arbetsrätt

Så ska fler lockas att välja yrkesintroduktion

Informera mer om yrkesintroduktionsavtalen. Det är regeringens budskap till arbetsmarknadens parter i dag. Informationsinsatserna ska stödjas, som mest med två miljoner kronor.

Publicerad

– Genom att öka kunskapen om nuvarande och kommande yrkesintroduktionsavtal hoppas regeringen att fler får upp ögongen för denna möjlighet in till ett arbete, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Regeringen har i dag beslutat att hon ska få stödja kollektivavtalsparternas satsningar för att sprida information om yrkesintroduktionsavtalen. Hur stort bidraget blir beror på dels på organisationernas storlek och på de aktiviteter de tänker genomföra.

Omfattas fler än 250 000 anställda kan bidraget bli max två miljoner kronor. Omfattas fler än 100 000 kan bidraget bli max 1,5 miljoner kronor och om färre än 100 000 omfattas gäller ett bidrag på max 0,5 miljoner. Sammanlagt beräknas detta kosta staten 15 miljoner kronor. Beslut om stöd ska fattas i år och medlen ska betalas ut och användas i år och nästa år. Eventuella återbetalningskrav sköts av Kammarkollegiet.

För att få bidraget måste kollektivavtalsparterna söka det gemensamt och kunna presentera en plan för vad de tänker göra, och när och hur mycket de olika aktiviteterna beräknas kosta.