”Samma utmaningar men högre livskvalitet”

2019-09-19 00:00 Hanna Larsson  
Foto: Paulina Holmgren/TT

Småstad. Advokat Sofia Ungh är en av få arbetsrättsjurister utanför Sveriges storstäder. Tidigare arbetade hon med transaktionsjuridik och arbetsrätt på en stor byrå i Stockholm. Nu gör hon samma sak på Advokatbyrån Kaidings kontor i Skellefteå.

– Förutom jag och min kollega Mikael Lundberg i Umeå finns det få specialister på arbetsrätt i Norrland, säger Sofia Ungh.

Anledningen, menar hon, är att det inte finns tillräckligt många uppdrag inom arbetsrätt utanför stor­städerna.

– Precis som inom andra specialiseringar behöver du arbeta kontinuerligt med den typen av ärenden för att bli duktig. Kaiding är så pass stora att vi har ett jämnt inflöde av ärenden, men så är det inte för många mindre byråer, säger Sofia Ungh.

Under tiden i Stockholm fick hon alltså möjlighet att specialisera sig. Men när barnen kom bestämde hon sig för att flytta tillbaka till hemorten, Skellefteå. Det var för två år sedan, och hon trivs bra.

– Först var jag lite fördomsfull och tänkte att det mest var mindre tvister här uppe. Sedan insåg jag att jag kunde arbeta med exakt samma sak som i Stockholm, men med högre livs­kvalitet, säger hon.

Fast det blir ändå en del resor tillbaka till Stockholm. Mycket på grund av att byrån har mål i AD. Men Sofia Ungh menar att resorna inte är något problem, vare sig för henne eller klienterna. Om ett mål ska upp i AD fortsätter klienten helst med sin husbyrå, och hur långt byrån sitter från Stockholm spelar mindre roll i sammanhanget.

Så vad är största utmaningen med att det finns så få specialister på arbetsrätt ute i landet?

– Att det finns få lokala byråer att hänvisa till om vi är jäviga i ett ärende. Då får vi ibland rekommendera någon i Stockholm i stället.

Samtidigt sker kontakterna med klienterna främst via telefon, mejl och videolänk. Det gäller även sådana som sitter lokalt. Sofia Ungh upplever att de digitala kontakterna har ökat under de senaste åren. Hon tror att det dels beror på en större vana vid digital kommunikation, dels på en ökad kostnadsmedvetenhet hos klienterna, som helt enkelt tycker det är onödigt att lägga en massa pengar på advokatens restid.

I jakten på lägre priser märker Kaiding också att många klienter har börjat blicka utåt, bort från storstäderna.

Med dagens teknik är det inte kons­tigt eller svårt att anlita en byrå som sitter i Norrland, menar Sofia Ungh.

– En del av våra klienter som sitter i Stockholm väljer oss för att vi kan hålla lägre priser jämfört med Stockholmsbyråerna, som bland annat har högre lokalkostnader. Kaiding kan på så sätt erbjuda samma kvalitativa rådgivning som de Stockholmsbaserade byråerna, men till en billigare peng, säger hon.

Tror du att vi i framtiden kommer att få se fler specialister utanför stor­städerna?

– Ja, i och med digitaliseringen finns inte längre samma behov av geografisk närhet till sin advokat.

Advokatbyrån Kaiding

Grundades: 1956.

Verksamhet: En fullservicebyrå med rättslig kompetens som sträcker sig över de flesta centrala rättsområdena.

Antal medarbetare: Cirka 60.

Kontor: I Kalix, Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Östersund.

Sofia Ungh

Yrke och karriär: Arbetat på byrå sedan 2011.

Specialiserad på transaktionsjuridik och arbetsrätt.

Jobbar i dag på Advokatbyrån Kaidings kontor i Skellefteå.

Bor: I Skellefteå.

Hanna Larsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna