Arbetsrätt

SAS-konflikten: Parterna antog medlarnas tredje bud

Jag tycker vi åstadkommit bra resultat med de tre avtalsrörelser som jag hittills varit med om, säger Niklas Hjert. Foto: Sanna Percivall

Efter två dagars strejk accepterade båda parterna medlarnas tredje bud.<br/>– Det är positivt att vi nu har nått fram till ett avtal. Unionens medlemmar har fått kollektivavtal med schyssta löner och bra villkor, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Publicerad

Fackförbundet tecknar nu kollektivavtal med flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company, GEC, som är underleverantör till SAS. Unionen organiserar kabinpersonalen.

– Unionens medlemmar på Global Employer Company har bidragit till att motverkat sociala dumpning som annars skulle ha drabbat den svenska flygbranschen, säger Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Svenska Flygbranschens förhandlare uttrycker förvåning över Unionens agerande under konflikten.

- Vi är besvikna på Unionens agerande. De har svartmålat företaget och de förhandlingar vi har fört. Vi hade kunnat förhandla oss fram till en lösning utan oseriösa påståenden, strejk och drabbade resenärer, säger Elisabeth Holming Schiller, tf vd Svenska Flygbranschen, i ett pressmeddelande.