Arbetsrätt

SD-lärare får behålla jobbet

”Hoppas de svälter sig till döds” skrev musikläraren och SD-politiken Marie Stensby anonymt på hatsajten Avpixlat. Lärarförbundet vill utesluta henne. Men Krokoms kommun har beslutat att hon får behålla jobbet.

Publicerad

I december avslöjade Expressen att en rad politiker i Sverigedemokraterna skrivit främlingsfientliga, anonyma inlägg på hatsajten Avpixlat. Marie Stensby hade använt sin jobbmejl för att registrera sig på sajten och bland annat under pseudonym önskat livet ur ensamkommande flyktingbarn. Enligt Lärarnas Nyheter stängdes hon av från sitt arbete som musiklärare i Krokoms kommun när detta blev känt.

Nu har kommunen fattat beslut om att hon får behålla jobbet.

– Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort så har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande har påverkat hennes sätt att bedriva undervisning, säger Birgitta Lundgren, förvaltningschef i Krokoms kommun, i ett pressmeddelande.

Marie Stensby kan återgå i tjänst 1 februari.

Lärarförbundets styrelse har fattat ett principbeslut om att Stensby bör uteslutas som medlem eftersom hon anses ha brutit mot fackets grundläggande värderingar.

– Lärarförbundet utesluter inte någon på grund av åsikter, utan bara om medlemmens agerande strider mot våra stadgar, säger Sören Holm till Lärarnas Nyheter.

Den utredningen pågår.

Marie Stensby är sjukskriven och lämnade sina uppdrag inom Sverigedemokraterna, där hon då nyligen blivit invald som suppleant i partistyrelsen, efter Expressens avslöjande.