Arbetsrätt

Servitör blev häcklad och klappad i stjärten

DO stämmer restaurangen till Arbetsdomstolen med krav på 125 000 kronor i diskrimineringsersättning till en trakasserad servitör. Han var öppen med att han är homosexuell och ibland sminkar sig och klär sig i kvinnokläder, skriver DO:s Marie Nordström i stämningsansökan.

Publicerad

Han började sitt arbete den 16 mars 2015 efter att dessförinnan ha provjobbat några dagar. Det var ett halvårs jobb som servitör på en restaurang i Malmö. Restaurangen fick bidrag för anställningen. Arbetsförmedlingen hade beviljat bolaget stöd för nystartsjobb på 100 procent för hela anställningsperioden.

Servitören kände omgående att det var något som inte stämde på arbetsplatsen. De andra talade turkiska med varandra, ett språk som servitören inte förstod. Han hörde sina chefer säga samma ord till honom vid upprepade tillfällen. Och ibland deltog även arbetskamraterna i jargongen. Efter någon vecka fick han av en kvinnlig kollega veta att orden betydde bög, kuk och äckel. Han blev också kallad det turkiska ordet för röv, även inför gästerna som också talade turkiska. Vid flera tillfällen daskade cheferna honom i stjärten och skrattade. Han sa ifrån att det inte var roligt.

Kulmen kom den 11 juni då en gäst lämnade restaurangen utan att betala notan. Sådana springnotor drogs då från personalens lön. Servitören sprang efter gästen och krävde att få se kvittot. Gästen reagerade med att slå honom med knytnäven i ansiktet och han fortsatte slå tills servitören hade ramlat. Restaurangägaren kom ut, lät gästen gå och sa till den nedblodade servitören som också fått sin T-shirt sönderriven, att han skulle tvätta av sig och sedan fortsätta jobba.

Dagen därpå sa servitören till de andra att han mådde dåligt. De skrattade bara och sa att han skulle ha försvarat sig, att han inte var en man. Den 17 juni sa servitören upp sig på grund av trakasserierna och arbetsgivarens bristande stöd i samband med misshandeln. Den 18 juni anmälde han trakasserierna och misshandeln till polisen. Servitören tog vid tre tillfällen också kontakt med Arbetsförmedlingen och berättade om de trakasserier han blivit utsatt för.