Sjukhusvisslaren: Bara säg vad jag ska göra

2011-04-01 14:50 Elisabet Örnerborg  
Undersköterskan Peter Magnusson utanför sin arbetsplats Södertälje sjukhus. Peter har fått tidningen Kollegas civilkuragepris efter att han påtalat förekomsten av rasism på sjukhuset. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Än har Peter Magnusson inte klart för sig var på Södertälje sjukhus han ska jobba. <br/>– Men om det skulle vara så att den enda tjänsten som finns är på geriatriken, så motsätter jag mig inte att flyttas dit.

I går hade undersköterskan Peter Magnusson ett möte med den delen av ledningen vid Södertälje sjukhus som förstår honom. Han hoppas att den konstruktiva diskussionen fortsätter på måndag. Nu är han på väg till fallskärmshopparklubben. Inte för att hoppa utan av sociala skäl.

– Det är för dåligt väder. Varje regndroppe blir hård, det gör ont att hoppa igenom regn.

När han hade berättat om främlingsfientligheten på avdelningen var det flera som slutade hälsa på honom, som inte ville kommunicera med honom längre. Han menar att det är ett problem som inte försvinner med att han börjar på geriatriken.

– Jag behöver kunna kommunicera med alla andra på sjukhuset varhelst jag jobbar någonstans, säger han.

Peter Magnusson vill undvika att hamna i en liknande situation som den på intensivvårdsavdelningen igen. Det är fel att det är han som ska flytta på sig, i stället för att sjukhuset försöker hitta en lösning som är bra för alla. Inget är löst med att man flyttar på den mobbade, menar han.

– Problemet angrips inte genom att flytta mig, även om AD:s dom säger att det är lagligt att göra det, säger han.

Peter Magnusson som är en hängiven fallskärmshoppare tar sin klubb som exempel. Skulle det uppstå samarbetsproblem där skulle det vara fatalt om flygledaren flyttade på den som rapporterade problemet i stället för att ta itu med det. I fallskärmsklubben är det viktigt för säkerheten att ha en kultur som tar tillvara kritik. När en elev packat sin fallskärm fel till exempel.

– Självklart ska flygledaren då säga till att den där fallskärmen kan du inte hoppa med. Det är ett mysterium att inte ledningen för intensivvårdsavdelningen tänker på samma sätt när det kommer fram kritisk information, säger Peter Magnusson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna