Arbetsrätt

Sjuksköterskor i Kristianstad protesterar med massuppsägning

Foto: TT-Bild

I flera år har det pågått en konflikt kring tid för återhämtning mellan dag- och nattskift på sjukhuset i Kristianstad, utan att man hittat en lösning. Nu har 24 av 38 intensivvårdsjuksköterskor valt att säga upp sig i protest.

Publicerad

Det handlar om mer än 60 procent av yrkesgruppen som försvinner om parterna inte hittar en lösning som får dem att ändra sig innan uppsägningstiden på fem månader går ut.

– Det här är specialistutbildad personal, de kan man inte ersätta med vilka som helst, säger Mats Runsten, avdelningsordförande för Vårdförbundet Skåne, för att understryka vilken allvarlig situation arbetsgivaren står inför.

Som fackförbund står Vårdsförbundet inte bakom det som kallas en massuppsägning, eftersom det skulle innebära att man bröt mot de centrala avtalen med arbetsgivarna. Att det kallas en massuppsägning i det här fallet, beror enligt Mats Runsten på att sjuksköterskorna har sagt upp sig vid samma tidpunkt och med samma skäl för sina uppsägningar. Men det som skulle ha varit ett avtalsbrott om facken stod bakom det, är fullt tillåtet för sjuksköterskorna då det för dem ses som individuella uppsägningar.

Bakgrunden till konflikten är att Region Skåne för sex år sedan sade upp de lokala avtalen, som bland annat reglerar hur hög veckoarbetstiden får vara för personal som omväxlande arbetar dag och natt. Sedan dess har personalen varit missnöjd med att alltför lite tid ges till återhämtning mellan dag- och nattskift. Vårdförbundets förhandlingar med arbetsgivaren har inte lett till något resultat.

– Intensivvårdssjuksköterskorna kan till exempel arbeta kl 12-22 ett dygn, dygnet därpå börjar de klockan 22 och jobbar till 07, och nästa dygn ska de börja kl 12 på dagen igen, säger Mats Runsten.

Det avtal som nu reglerar arbetstid i Region Skåne är ett centralt avtal, som medger upp till 38,25 timmars arbetstid i veckan vid skiftarbete. Det avtalet är 40 år gammalt, och Vårdförbundet håller nu på att förhandla om det med SKL. De försöker också förhandla om lokala avtal med regioner och landsting, men där har de hittills inte fått mycket gehör, säger Mats Runsten.

– Vi säger att man måste ned på en arbetstid som ligger runt 29-30 timmar i veckan för de som jobbar natt. Det utgår från forskning. Vi vet att om man blandar arbetstid på natt och dag en längre tid innebär det hälsorisker.

I dag ligger snittet på runt 34 timmars skiftarbetstid i veckan för de lokala avtalen, bedömer Mats Runsten, men betonar att det ser väldigt olika ut över landet.

Hur ser ni inom Vårdförbundet på sjuksköterskornas massuppsägning?

– Vi vill inte uppmana till massuppsägningar för det är inte världens bästa sätt att driva sina krav. Samtidigt kan man ha förståelse för att de gör det, för det finns en frustration över dålig personalpolitik.

Mats Runsten tror att det finns en risk för en spridningseffekt när det gäller massuppsägningar som protestmetod, och tar sjukhuset i Helsingborg som exempel, där han menar att situationen liknar den i Kristianstad.

Enligt Mats Runsten har samtliga 24 sjuksköterskor som sagt upp sig erbjudits nya jobb genom bemanningsföretag.