Skyddskommittén kan samordnas med MBL

2010-06-11 12:12 Mattias Davidsson  
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Regeringen vill uppmuntra fler att slå ihop skyddskommitténs arbete med den samverkan på arbetsplatsen som följer av medbestämmandelagen.

I en promemoria om regelförenklingar blottar Arbetsmarknadsdepartementet en planerad åtgärd att samordna de ”obligatoriska mötesorgan” som följer av arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. Det kan leda till att arbetet i skyddskommittén förs över till en grupp som också hanterar medbestämmandelagen.

En proposition kan komma i november, enligt promemorian. Lars von Ehrenheim på Arbetsmarknadsdepartementet bekräftar att arbete pågår.

- Förslaget kommer från Lars Dirkes delbetänkande ”Bättre Arbetsmiljöregler” från 2006. Ända sedan tidigt 1990-tal finns det avtalsområden som har andra slags samverkansorgan, säger Lars von Ehrenheim.

Samordningen har två fördelar, enligt Lars von Ehrenheim. Dels får fackliga förtroendevalda en chans till samma tidiga inflytande som skyddsombud har redan idag. Dels slipper arbetsgivare ta upp en fråga två gånger i två olika organ.

Läs hela artikeln och promemorian på Arbetarskydds webbsida.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna