Arbetsrätt

Tema: Svåra uppsägningar

Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Foto: LO-TCO Rättsskydd
Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist, LO-TCO Rättsskydd.
Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd är ombud för Byggnads. Foto: Kristian Pohl
VANN I AD. − Jag väntade på domen på hemligt ort, långt från Stockholm. Så kom ett glatt mejl och ett telefonsamtal. Alla grät, säger Linnéa Taylor. Foto: Privat

ARBETSDOMSTOLEN. Hur tänkte förbunden, var inte förlusten i AD given på förhand? Hur har det gått för forskaren som anklagades för fusk och avskedades, men sedan vann i AD? Hur många fall av avskedande och uppsägning av personliga skäl har gått hela vägen till AD de senaste tio åren? De svaren, och mycket mer, får du genom att läsa Lag & Avtals tema som går under vinjetten Svåra uppsägningar.

Publicerad

Lag & Avtal har över tio år granskat de avskedanden och uppsägningar av personliga skäl som avgörs av arbetsdomstolen. Det är alltså fall där parterna inte lyckats komma överens på vare sig lokal eller central nivå. Inte heller har fallen gått till förlikning under ärendets handledning i AD.

I vissa fall ligger oenigheten om olika syn på arbetsgivarens bevisning. I andra fall är det själva rättsläget som är oklart och parterna vill därför ha ett avgörande från AD.

Lag & Avtal försöker hitta någon form av röd tråd i de fall som varit under det gångna året. Förra året blev det provocerade uppsägningar, alltså när arbetstagen säger upp sig men i själva verket är det att räkna som att arbetsgivaren har avslutat anställningen.

I år var merparten av fallen sådana som vanligen betraktas som givna segrar för arbetsgivaren. En person som saboterat företagets utrustning, ett fall av sexuella närmanden och en polis som dömts för misshandel. Vi frågade därför hur förbundens ombud tänkte. Vi fick väldigt intressanta svar.

Artiklarna har tidigare publicerats löpande i nyhetsbreven men här är allt samlat på samma ställe.

Hur tänkte förbunden?

Olovlig körning, misshandel, vandalisering och sexuella närmanden. Praxis talar klart emot arbetstagarna. Hur trodde respektive fackförbund att de kunde vinna i Arbetsdomstolen?

Forskaren efter AD-segern: Jag utsätts för grova dödshot

Linnéa Taylor anklagades för forskarfusk, blev avskedad men vann sedan striden i AD. Nu lever hon på hemlig ort på grund av dödshot.    

Glöm uppsägning – ett besked räcker

Arbetsgivare som vill att en provanställd slutar, klarar sig undan kraven på saklig grund. Ett besked med tack och hej då räcker. Ändå har Arbetsdomstolen i två domar prövat om något fel begåtts.

Mångårig granskning

STATISTIK. På senare tid är det färre fall av avskedande och uppsägningar av personliga skål som går hela vägen till AD. Så här har det sett ut de senaste tio åren.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev