Arbetsrätt

Utstationeringsdirektivet uppe till debatt

Det spanska ordförandeskapet har tagit initiativ till en konferens om utstationeringsdirektivet. Konferensen hålls i Oviedo i Spaninen i dag, onsdag.

Publicerad

I Sverige har lagrådet just sagt att det inte finns någon grund för att låta Lex Laval vila ett år. Med andra ord kommer regeringens förslag till ändringar i den svenska utstationeringslagen snart att träda i kraft. Och något försök till att försöka förändra grunden till de svenska reglerna, EUs regler i utstationeringsdirektivet, vill regeringen inte göra. Något sådant initiativ togs inte heller under det svenska ordförandeskapet i höstas.

Senast på Lag & Avtals seminarieserie Zenit den 2 mars förklarade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att det inte var någon bra idé att försöka ändra själva direktivet.
 

– För att förändra utstationeringsdirektivet krävs en uppbackning i rådet. Ponera att vi ändå öppnar upp direktivet för en förändring. Det blir då åratal av osäkerhet. Jämför med arbetstidsdirektivet. Det tog sju år för rådet att bli överens och sen föll det i parlamentet.
 

Men den spanska regeringen har som ordförandeland bjudit in till diskussioner om utstationeringsdirektivet och hur arbetares rättigheter ska kunna skyddas.
 

Konferensen pågår i Spanien i dag. Europafacket kommer där att förklara varför och hur det vill att direktivet ändras. En revision är nödvändig särskilt som EU-domstolen (tidigare EG-domstolen) i en rad domar begränsat fackens och medlemsstaternas möjligheter att motverka konkurrens och lönedumpning, menar Europafacket.