Arbetsrätt

Visstiden blir riksdagsfråga

Regeringen beslutade i dag att lägga fram ett förslag till riksdagen om hur möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra ska stoppas. På så sätt ska Sverige slippa ställas inför EU-domstolen.

Publicerad

Med propositionen Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar, som regeringen beslutade om i dag, torsdag, ska den svenska lagstiftningen leva upp till EU-rättens krav.

Med de föreslagna ändringarna i anställningsskyddslagen ska ingen behöva fastna i tidsbegränsade anställningar under lång tid. Det är i alla fall tanken. Tidigare i höstas skickade regeringen förslaget på remiss till lagrådet, som inte hade något att erinra.

Enligt pressmeddelandet från regeringen:

"Kommissionen har inlett ett överträdelseärende mot Sverige. Om inte en lagändring görs omgående är risken överhängande att EU-kommissionen går vidare och stämmer Sverige till EU-domstolen."

Historien började med att TCO anmälde de nya reglerna om allmän visstidsanställning till EU-kommissionen så fort de trätt i kraft 2007. De stred mot EU:s visstidsdirektiv och innebar en risk för missbruk, menade tjänstemannaorganisationen.

– Hade inte TCO anmält till EU-kommissionen hade regeringen inte föreslagit några skärpta regler. Förslaget är onödigt komplicerat, men det innebär ändå en förbättring jämfört med idag. Det är varken rimligt eller förenligt med EU-rätten att anställda kan gå år efter år på visstidsanställningar hos samma arbetsgivare utan att ha rätt till en tillsvidareanställning. Förslaget är ett steg i rätt riktning för att minska missbruket av visstidsanställningar. Det är vi mycket glada över, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO i en kommentar till dagens regeringsbeslut.

Det återstår att se om det finns en majoritet för förslaget i riksdagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.