Åsikter

”Las kan reformeras om kompetensutveckling ges”

Det går att ändra turordningsreglerna. Men då måste de drabbade löntagarna kompenseras och det kan ske genom erbjudanden om kompetenshöjning. Det skriver Roger Mörtvik, tidigare statssekreterare (S), och Carin Ulander-Wänman, docent i arbetsrätt vid Umeå universitet på DN debatt i dag.

Publicerad

En ändring av turordningsreglerna i Las, lagen om anställningsskydd, är en av de frågor som diskuteras i samband med regeringsbildningen. Men partierna har svårt att enas och arbetsmarknadens parter har uttryckt att de vill lösa det på egen hand.

Roger Mörtvik och Carin Ulander-Wänman vill koppla en eventuell förändring av turordningsreglerna till en modell där de som förlorar jobbet blir kompenserade i större utsträckning än i dag. Det kan ske genom att höja deras kompetens så att de kan hitta nya jobb. Debattörerna menar att nuvarande lagstiftning redan ger stora möjligheter för arbetsgivare att behålla arbetskraft med kortare anställningstid vid arbetsbristsituationer genom kraven på kvalifikationer, omplaceringar, avtalsturlistor och undantaget för småföretag.

Eftersom kompetens och kvalifikationer är så viktiga för att kunna behålla jobbet redan i dag anser Roger Mörtvik och Carin Ulander-Wänman att löntagarna måste få en möjlighet att höja kompetensen såväl i samband med uppsägning som under sin anställning. Ännu viktigare blir det om turordningsreglerna ändras så att kompetenskraven ges ytterligare tyngd vid uppsägningar.

Debattörerna skriver: ”En tänkbar förändring när det gäller kompetenskraven i Las är att koppla detta till krav på att arbetsgivare ska tillhandahålla omställnings-/kompetensutvecklingsplaner. Dessutom bör en sådan förskjutning av gällande rätt kopplas till att löntagare får trygga ekonomiska möjligheter att själva ta ansvar för sin kompetensutveckling till exempel genom att nyttja någon ny form av generellt komptensutvecklingssystem för yrkesverksamma”.