Centern: LO kan kliva ner från sina höga hästar

2017-11-13 11:47 Calle von Scheele  
Marin Ådahl, Centerns chefsekonom. Foto: Centern

Centerpartiet avvisar den kraftiga LO-kritiken. Ett par miljarder till höjda polislöner äventyrar inte den svenska förhandlingsmodellen, säger chefsekonom Martin Ådahl. Efter uppgörelsen om etableringsanställningar råder han LO att kliva ner från sina höga hästar.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson gick till angrepp på både den socialdemokratiska statsministern och hela oppositionen för att deras inblandning i de senaste två avtalsrörelserna.

– Oförskämt, okunnigt, naivt. Politikerna har ingen respekt för lönebildningens principer längre, säger Johansson och varnar för att politikerna underminerar lönebildningen.

Förutom statsministern går LO:s avtalssekreterare hårt åt centerpartiet och Annie Lööf, som föreslår stora extra anslag till löner inom försvaret och polisen.

I ett utspel förklarade Annie Lööf att polisen skulle ha 1,7 miljarder till extra lönehöjningar utöver vad avtalen ger. Det skulle höja polisernas löner med 2000 kronor i månaden.

– Generellt sett har Torbjörn Johansson rätt. Vi ska inte göra så här utom i absoluta nödfall. Det här är en situation där vi under lång tid har misslyckats och måste rätta till det på kort tid, säger Martin Ådahl, centerpartiets chefsekonom.

Läs mer:

Läs mer: Poliser och officerare vill spräcka märket

Han säger att det är ett svårt avvägande som måste göras, men bristerna på personal är så stora att inga bättre alternativ finns.

– I synnerhet när det gäller polisen är problemet att alla vill ha tusentals flera poliser. Alla är överens om att detta är en av de mest akuta situationerna i Sverige, och ända sättet att lösa det är via rekryteringar.

Martin Ådahl riktar också skarp kritik mot LO som med fredagens uppgörelse om etableringsanställningar genomfört just det som centern föreslagit med sina ingångjobb. Nyanlända, unga arbetslösa och långtidsarbetslösa ska omfattas av anställningarna som LO och Svenskt Näringsliv förhandlat fram.

– Det vore passande för LO att kliva ner från sina höga hästar nu när de egentligen i alla delar köpt den typ av inträdesjobb som vi har förslagit, efter att ha varit oerhört hätska i kritiken av den anställningsformen.

– Inga vanliga människor som lyssnar till den här debatten kan förstå skillnaden på att något som centern föreslår skulle vara jättedåligt och riskera den svenska modellen, men nästan samma sak från LO skulle vara jättebra och lösningen på problemen.

Han poängterar att centern hela tiden föredragit att parterna i första hand kommer överens. I andra hand ska politikernas förslag genomföras.

Statsminister Stefan Löfven avböjer att kommentera LO-kritiken.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna