LO angriper Löfven och Lööf: De underminerar lönebildningen

2017-11-13 09:33 Calle von Scheele  
Torbjörn Johansson.

Upp till 14 procent i löneökningar. Poliser och officerare har avtalskrav som vida överstiger märket. Nu går LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till hårt angrepp i Lag & Avtal mot statministern och oppositionen som skapat situationen.

— Oförskämt, okunnigt, naivt, kallar han politikernas agerande.

— Politikerna har ingen respekt för lönebildningens principer längre. De har gett sig in på bred front. De vill sänka löner för att göra folk anställningsbara, de vill gynna grupper som de efter eget huvud tycker att de vill belöna, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Han är inte förvånad över att Polisförbundet hämtar styrka i sina förhandlingar från dessa utspel. Det skulle vem som helst göra, förklarar Torbjörn Johansson.

– Problemet är att politiker ger sig in i detta utan att förstå konsekvenserna. De underminerar den svenska lönebildningen. Det här är ett mycket större bekymmer än vad politikerna ens är i närheten av att förstå.

Läs också:

Läs mer: Centern: LO kan kliva ner från sina höga hästar

Polisförbundet och Officersförbundet har nu inlett förhandlingarna om sina medlemsgruppers löner. Båda förbunden efterlyser kraftiga löneökningar för att stoppa flykten från respektive yrken och locka flera till professionerna.

Officersförbundet vill höja ingångslönerna för soldater och officerare med 14 procent och de yrkesverksamma så pass mycket att de inte hamnar bakom nyanställda.

Polisförbundet kräver att polisens extra anslag på 300 miljoner för nästa år ska gå till löneökningar.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson varnar för huggsexa om olika grupper anser sig ha rätt till mycket högre löneökningar än industrins märke.

Men framför allt riktar han kritiken mot landets politiker, som delar ut extra pengar till löner för olika grupper.

Statsminister Stefan Löfven gjorde fel när lärarmiljarden utformades vid sidan av den svenska förhandlingsmodellen.

— Jag kommer att hålla honom ansvarig för det länge. Det är så obegåvat att ge sig på saker som fungerar väl.

Läs också:

Läs mer: Poliser och officerare vill spräcka märket

Johansson konstaterar att det trots den politiska inblandningen kan finnas en samsyn bland parterna för en extra höjning av lärarlönerna.

— Man kanske kan bita ihop och ta en politisk engångssatsning, men fortsätter detta går svenska lönebildningen åt skogen.

Bland allianspartierna går Torbjörn Johansson särskilt hårt åt centern, som gått i bräschen för att anslå pengar till olika grupper och sänka ingångslöner för andra.

— De är djupt okunniga ända ner på en naiv nivå. Centern pratar om ledarskap för Sverige och har ingen aning om hur lönebildningen fungerar. Det är bekymrande.

Varför är Centerns det mest naiva partiet i alliansen?

— Annie Lööf säger sig veta vad som är bäst för Sverige och ska sitta och dela ut gåvor till dem som hon anser behöver dem mest och ta bort pengar för dem som inte behöver.

Torbjörn Johansson hävdar att ett sådant ledarskap kommer leda till kraftiga fackliga reaktioner.

Statstjänstemännen har sedan en månad ett ramavtal som på tre år ger löneökningar på 6,5 procent och där LO:s låglönesatsning även omfattar tjänstemännen. Avtalet är sifferlöst, men kommer inte de lokala parterna överens gäller siffrorna.

Officersförbundet kräver att lägstlönen för soldater höjs från 18 000 till 20 500 kronor och för officerare från 22 000 till 25 000 kronor.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna