Industriarbetsgivarnas bud: 1,4 procent

2020-02-07 10:42 Tiina Demargne  

1,4 procent i årlig löneökningstakt. Det är budet från industrins arbetsgivare som också vill ha ett flerårigt avtal.

(Uppdaterad) Bakom budet som lämnades idag, fredag, står samtliga arbetsgivarorganisationer inom industrin: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Ikem - Innovations- och kemiindustrierna, Livsmedelsföretagen, Trä- och Möbelföretagen, Gröna arbetsgivare, Grafiska Företagen och Teko.

– Vi har nu på morgonen lämnat över ett bud till våra fackliga motparter. Vårt bud är 1,4 procent. Det är ett välavvägt bud och med det stärker vi industrins internationella konkurrenskraft, något som är utgångspunkten i Industriavtalet, säger Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Tillsammans bidrar industrin och dess anställda med cirka 220 miljarder kronor i skatteintäkter till bland annat välfärden varje år. En tydlig återhållsamhet av kostnaderna är nödvändig om svensk industri ska stå som vinnare i en allt mer hårdnande internationell konkurrens. Därför lägger vi fram budet på 1,4 procent.

Som Lag & Avtal tidigare berättat höll de tre industrifacken, Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall, fast vid sitt löneyrkande på 3,0 procent när de växlade krav med Teknikföretagen den 20 december.

Läs mer: Så mycket kräver industrifacken i löneökning

– På tok för lågt, det här räcker inte för att våra medlemmar ska få reallöneökningar, kommenterar IF Metalls ordförande Marie Nilsson arbetsgivarnas bud, till nyhetsbyrån TT.

Hon påpekar att en klar majoritet av industribolagen har höjt aktieutdelningarna till ägarna.

– Det verkar finnas gott om pengar, jag tycker att våra medlemmar ska få del av dem, säger Marie Nilsson.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna