Avtalsrörelsen

Pappers vill se en tredje väg i las-frågan

Pontus Georgsson, Pappers ordförande.

Pappers anser inte att valet enbart står mellan alternativen att förhandla centralt eller acceptera politikernas förslag. I stället vill förbundet förhandla om anställningstryggheten under avtalsrörelsen, skriver da.se.

Publicerad

– Vi vill se en tredje väg där vi gör som vi alltid gjort – lägger fram gemensamma krav i avtalsrörelsen, säger Pontus Georgsson, förbundsordförande för Svenska Pappersindustriarbetareförbundet till tidningen, och fortsätter:

– Inte så att vi ska hålla på och strejka, det gör vi väldigt sällan. Men vissheten om att möjligheten finns gör att det blir en mer jämbördig situation mellan parterna. Är vi eniga inom LO kan vi förändra.

Det var i maj 2019 som nyheten kom att Pappers hoppade av de centrala las-förhandlingarna med arbetsgivarna. Det kom att följas av ytterligare fyra LO-förbund. Avhoppen orsakade splittring inom LO.

Nu på fredagens extrainsatt representantskap för LO blir det omröstning om fortsatta förhandlingar med arbetsgivarna. Men Pappers linje i las-frågan verkar ligga fast:

– Vi kommer att fortsätta delta på de möten där frågan diskuteras, jag sitter själv i LO styrelsen. Vi kommer att säga vad vi tycker på representantskap och avtalsråd. Men vi kommer inte att vara med och förhandla, säger säger Pontus Georgsson, till da.se.