Facebook-rektorn i AD

Rektorn som sades upp för att ha lagt ut sexbilder på sin Facebooksida vann i tingsrätten. Norrlands Entreprenörsgymnasium överklagade. – Det är ju ens egen hjärna som tolkar bilderna, säger rektorn i Arbetsdomstolen.

Gymnasiets ombud, Almegas arbetsrättsjurist Lars Bäckström, menar att vissa krav måste ställas på en lärare och rektor. I det här fallet en person som var rektor på halvtid och lärare på halvtid.

– Det är oerhört viktigt att en lärare håller en viss professionell distans till sina elever och är ett föredöme.

Han menar att det här är fråga om en viss intimisering som man visserligen kunde diskutera gränsen för.

– Men det känsligaste området i det här förhållandet är sexualiteten, särskilt som eleverna är i tonåren, den tid de kanske också sexdebuterar, säger Lars Bäckström.

Rektorn själv menar, enligt tingsrättens inspelade förhör som visas upp i Arbetsdomstolen, att hans Facebooksida är privat. Att han på sin profilsida angett skolans namn, telefonnummer och skrivit att han själv var ”headmaster” tycker han inte är något konstigt, han var ju det.

Bilderna som andra ser som sexuella har kommit till i harmlösa situationer, menar rektorn, som själv sitter med när förhöret med honom spelas upp.

På filmen förklarar han att bilden där han står på alla fyra, tog dottern när han kröp bakom soffan. Bilden där han sitter utklädd till kvinna med skrevande ben är från en maskerad och den där han dansar med naken överkropp är från en semesterresa. Att han ett tag hade en profilbild på sig själv i en T-shirt som det stod nasa på (nasa har med analsex att göra; national anal sex association), förklarar han med att han inte tittat så noga på tröjan innan han blev fotad i den av eleverna. De hade tillverkat tröjor och ville ha honom som modell.

Du visste inte vad nasa betydde?

– Nej.

Förhören med skolans före detta vd och nuvarande vd visar att de varit mycket nöjda med sin rektor ända tills hans bilder på Facebook blev kända i media.

Rektorns ombud Toivo Öhman anser att den som går in på rektorns Facebooksida måste veta vad han eller hon ska leta efter och klicka sig fram till de här bilderna rättegången handlar om. Minst 96 procent av innehållet på sidan handlar om annat. Och de så kallade sexgrupperna ”multiple orgasms” och ”vi som är sexgalna” var högst tio stycken av flera hundra grupper han var med i.

Toivo Öhman påstår att Facebooksidan inte väcker anstöt, inte heller har någon reagerat på den innan media hörde av sig. Och den omtalade tröjbilden, som låg uppe ett tag som profilbild, går inte att se vad den innehåller, menar han.

– Det är möjligen de som sett tröjan i verkligheten som får associationer.

Det här är verkligen inte grund för uppsägning, anser Toivo Öhman. Rektorn, som är en skojfrisk och utåtriktad person, har inte gjort detta för att skada sin arbetsgivare. Han tar upp flera fall där människor gjort fel utanför tjänsten och kommer fram till att Arbetsdomstolen bedömt att arbetsgivare måste acceptera mycket vad gäller kriminalitet utanför tjänsten. Och mycket grövre förseelser än vad rektorn anklagas för. Dessutom har rektorn inte fått någon chans att rätta till det som skolan ansåg var fel på Facebooksidan.

– Han har fått sitt liv förstört av en oskyldig företeelse utanför arbetet. Jag hoppas Arbetsdomstolen kan se till helheten, säger Toivo Öhman.

Elisabet Örnerborg

Fråga experterna