Nyheter

1 530 dagar förlorades i Målarnas strejk

Målareförbundet tog ut medlemmar i strejk i maj 2023. Arkivbild.

Under förra årets avtalsrörelse förekom två strejker, en lovlig och en vild. Totalt förlorades 1 930 arbetsdagar.

Publicerad Uppdaterad

Missa inga nyheter från avtalsrörelsen

Lag&Avtal bevakar avtalsrörelsen 2024 med ett särskilt prenumererat nyhetsbrev som kan tecknas här.

Det var stark och spänd fokus på lönebildningen under 2023 års avtalsrörelse, givet inflationen och den oroliga omvärlden. Dock kom förhandlingarna huvudsakligen att ske utan konflikt. Undantaget var Målareförbundets strejk i maj vid ett antal företag inom Måleriföretagen. Utifrån uppgifter från fackförbundet om konfliktersättning konstaterar Medlingsinstitutet att 1 530 arbetsdagar förlorades i strejken.

Det förekom även en vild strejk samtidigt som förbundsförhandlingarna pågick, strejken på pendeltågen i Stockholm i april. Utifrån uppgifter från Tågföretagen räknar Medlingsinstitutet att 400 dagar förlorades i den vilda strejken.

– Strejken pågick under tre dagar, säger chefsjurist Per Ewaldsson på Medlingsinstitutet.

Myndigheten redovisar 14 medlingar i förbundsförhandlingar 2023. Medlingar blir aktuella då någon part på ett avtalsområde varslat om stridsåtgärder. Två av dessa är mellan Elektrikerförbundet och ett enskilt företag, Securitas Technology. Annars är avtalsrörelsens medlingar tolv till antalet. Men i fallet med Spårtrafikavtalet var det Seko ensamt som varslade om stridsåtgärder. De övriga facken ST, SRAT och Sveriges Ingenjörer valde att ingå i medlingen i stället för att fortsätta förhandlingarna parallellt. Ser man det så kan avtalsrörelsens medlingar räknas till elva.

Medlarnas insatser i alla dessa fall avstyrde att varslade stridsåtgärder bröt ut.

Läs mer: