Arbetsdomstolen

Avskedad musiker får en miljon efter förlikning

Jönköpings Sinfonietta tillsammans med Jönköpings Kammarkör och SVF-kören. Foto: Lars Kroon
Jönköpings Sinfonietta tillsammans med Jönköpings Kammarkör och SVF-kören. Foto: Lars Kroon

Yrkesmusikern som avskedats från Smålands Musik och Teater får 975 000 kronor, meddelar Sveriges Yrkesmusikerförbund på sin hemsida. Parterna i målet träffade i fredags en förlikning.

Publicerad

Symf hade stämt Region Jönköpings län sedan en medlem i den regionala orkestern avskedats. Tvisten skulle ha prövats i Arbetsdomstolen den 15-17 oktober men i stället valde parterna i fredags att träffa en överenskommelse. Den innebär att musikerns anställning upphör men att han i ett för allt får närmare en miljon kronor.

Samtidigt har fackförbundet och Region Jönköpings län kommit överens om en plan för att lämna tidigare polariserade läge och få till stånd en fungerande samverkan. I överenskommelsen ingår också att Region Jönköpings län står för en del av Symfs kostnader i processen.

Bakgrunden är en incident som inträffade i samband med ett personalmöte. Meningarna går isär om vad som inträffade men musikern avskedades efter detta.

På Symfs hemsida finns ett citat från Joakim silva, HR-direktör Region Jönköpings län:

”Sammantaget betyder överenskommelsen att vi har goda förutsättningar att arbeta med arbetsmiljön och att vi får en bra grund för ett konstruktivt samarbete fortsättningsvis, vilket är mycket positivt.”

Och ett citat från Symfs ordförande Gunnar Jönsson:

”Med gemensamma krafter vill vi åstadkomma ett gott samverkansklimat som ska få Smålands Musik och Teaters verksamhet att präglas av hög kvalitet och motiverade medarbetare.”

Att musikern kunde tänka sig en överenskommelse var att motparten lämnade ett förlikningsbud. Musikern hade att välja mellan ett ekonomiskt hyggligt tillfredsställande bud utan möjlighet att få upprättelse eller att gå vidare för att vinna målet men vid en eventuell förlust riskera att gå lottlös ur processen, skriver Symf på hemsidan. Förbundet betonar dock att det också hade stöttat sin medlem om han hade gjort ett annat val.